Skalník – půdopokryvná rostlina do předzahrádky nebo na podzimní truhlíky

Skalníky patří již řadu let k významným a vyhledávaným okrasným keřům, oblíbeným jak u našich zahrádkářů, tak i v zahradní architektuře. Pěstují se pro skutečně mnohostranné upotřebení, dále pro zvláštní půvab plodů v podzimním období, pro zajímavý tvar větví, charakter rozvětvení i ornamentální rozvětvení listů a někdy i dekorativní květenství. Květy jsou sice u většiny forem více nápadné, s výjimkou např. skalníku mnohokvětého  původem ze západní Číny, který dorůstá výše až 3.5 m s převislými větvemi, který připomíná v době kvetu záplavou bílých kvítků známý tavolník. Na podzim pak přináší spousty šarlatově červených, dosti velkých plodů. Velmi dobře se hodí k výsadbě do trávníku jako solitéra, nebo do širších kvetoucích živých plotů.

Skalníky patří k mědonosným rostlinám a všechny sorty jsou v době květu bohatě navštěvovány včelami. Mnohé z nich se také vyznačují stále zeleným olistěním, další, opadavé druhy a sorty vynikají nádherným podzimním zbarvením listů. Plody skalníků jsou vítanou potravou hladovícímu ptactvu v pozdním podzimu a v zimě. Většina z nich přináší jasně červené bobule, jen několik málo žluté anebo i černé plody.

Přestože se staly během let skalníky nepostradatelnými rostlinami našich předzahrádek jistě ten, kdo měl možnost seznámit se blíže s báječnou a v podzimním čase zvláště nápadnou krásou a velikostí bobulí nových výpěstků, si nenechá ujít příležitost vysázet si alespoň některé z nich na svou zahrádku. Skalníkům se daří v každé dobré zahradní zemi s obsahem vápna, spíše sušší, a to i takové, která se nám zdá vysloveně chudá a kde přes to přinášejí bohatou úrodu bobulí. Daří se jim na plném slunci, avšak spokojí sev i s místem zastíněným, nebo na průvanu. Jsou mezi nimi výtečné solitéry, které se hodí i do živých plotů, dokonce i stříhaných, např. Cotoneaster simonsii, ale též jako větrolamy, do skupin keřů pro podzimní zbarvení, k oživení suchých svahů na slunci; méně vzrůstné typy patří k vítaným dřevinám našich skalek, nebo jejich nej bližšího okolí. Téméř všechny druhy a sorty se vyznačují velmi dobrým vzrůstem, a to i v městském ovzduší. Skalníky se vysazují na podzim i na jaře a pokud jsou předpěstovány v květináčích, tedy po celý vegetační rok. Řez většinou není nutný, pokud jej však chceme z určitých důvodů provést, tedy nejlépe v zimě. Množíme je výsevem, semena je nutno stratifikovat ihned po sklizni (po uzrání) a zjara je vyséváme buď pod sklo, nebo do volné půdy. Od počátku léta je můžeme množit i vegetativně, řízkováním a sorty s listy neopadavými řízkujeme o něco později

U nás rostou v přírodě 3 druhy skalníku divoce a to Cotoneaster in- tegerrima, nigra a tomentosa.

Také u nás si můžeme vybrat z bohatého sortimentu skalníků vhodné druhy a sorty do našich zahrádek

  • Cotoneaster adpressa

    pochází ze západní Číny a vyniká nízkým, přiléhavým vzrůstem, drobnými, temně zelenými lístky a bohatstvím pěkně červených plodů. Zvlášť dobře se uplatňuje ve skalce, na svazích i hrobech jako nízká, krycí rostlina.

  • Cotoneaster dammeri (Syn. humifusus) původem ze střední Číny je stále zelený druh se stěsnaným vzrůstem a tvrdým, podlouhlým olis. těním. Vyznačuje se dosti velkými, bílými květy a korálové červenými plody. Slouží též jako výborná pokrývka půdy před domy a v malých zahrádkách
  • Cotoneaster horizontalis je nejznámějším ze všech skalníků. Pochází ze západní Číny a patří k velmi vděčným dřevinám větších skalek.Větve má vodorovně rozložené, listy malé a tuhé, polo stále zelené, spíše opadavé, avšak větvičky jsou obsypány zářivě červenými plody téměř po celou zimu. Používá se i jako balknová květina na terasy do větčích nádob

    Zajímavé je též živé oranžové až krvavě červené zbarvení listů v podzimu.

  • Cotoneaster horizontalis „Saxatilis“ je menší a ozdobnější sorta a je nápadná hiavně krásným’, zářivě červeným zbarvením listů.
  • Cotoneaster hybridus „Cornubia“ se podobá vzrůstem známému skalníku Cotoneaster salicifolius flocco sus, vyniká však silnějším vzrůstem a většími listy, dorůstá výše až 2.5 metrů, je polo stále zelený a bývá obalen množstvím velkých plodů. Výborně se hodí pro dekorace na podzimní truhlíky, jde totiž zakoupit v zahradnictví na podzim s krásnými červenými kuličkami.
  • Cotoneaster hybridus „Herbstfeuer“ je další zajímavou zahradní sortou. Je stále zelený, s plošné rozloženými větvemi a dlouhými, oválnými tmavo zelenými listy. Dobře roste a v podzimu je bohatě obalen spoustou červených bobulí, nápadných svou zářivou barvou. Patří k nej lepším půdu pokrývajících rostlinám.
  • Cotoneaster microphyllus je vzácný. drobný, velmi ozdobný, stále zelený skalník, původem z Himálají. Dobře se uplatňuje ve skalkách.
  • Cotoneaster microphyllus „Melanotrichus“ je krásná, ploše rostoucí forma s malými, lesklými, sytě zelenými lístky a karmínově červenými plody, zvláště vhodná do skalek.
  • Cotoneaster salicifolius var. floc cosus dorůstá výše až 3 m. je stále zelený a větve jsou převislého vzrůstu. Kvete růžově, je zcela nenáročný, otužilý, daří se mu dobře i v polostínu a na zimu je obalen jasně červenými plody.
  • Cotoneaster praecox, původem z Číny,vyniká plazivým vzrůstem a zvláště živé červeně zbarveným olistěním v pozdním podzimu.
  • Cotoneaster wardii, původem z jihovýchodního Tibetu, patří k novějším skalníkům, vynikajícím zejména nádhernými, korálové červenými plody a pěkným, dlouho držícím olistěním.
  • Cotoneaster horizontalis var. variegatus je efektní, spořeji rostoucí odrůda s vodorovně rozloženými větévkami a drobnějšími, pestře zbarvenými lístky, která tvoří ve společ¬nosti skalníku se zeleným olistěním pěkný kontrast.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ