Podzimní dekorace truhlíků

Pokud jste si toho nevšiml, začal už oficiálně podzim. Díky bohu začíná opět krásným a teplým babím létem, bohužel už jen přes den. Ráno se podzim hlásí pravidelnými mlhami a nízkými teplotami. Příroda ale hraje všemi barvami, jako by ještě na poslední chvíli chtěla ukázat co dovede . Podobné barevné variace patří i na každou terasu nebo balkon.  Sezona truhlíků přeci nemusí končit muškáty a prvním podzimním přízemním mrazíkem . Truhlíku mohou být přeci krásnou podzimní dekorací.

Pokud přezimujete balkonovky – především pak muškáty, máte začátkem nejvyšší čas přemýšlet o tom, čím je nahradíte. Doba zazimování muškátů se totiž rychle blíží.  Takže je nejvyšší čas pro ně připravit místo ve sklepě, zimní zahradě nebo temperovaném skleníku. Co ale s truhlíky teď na podzim ?

Podzimní truhlíky

Klasikou, a to trochu monotóní a smutnou je smrkové nebo jedlové chvojí, doplněné třeba o větvičky z tůjí, bobkovití nebo neopadavých druhů brslenů. Takový truhlík může na balkoně nebo terase dělat parádu až do jara. Existuje však i možnost jak podzimní truhlíky osázet zajímavěji –  tady je několik fotografií jako inspirace

Podzimní truhlíky

Do takového podzimního truhlíku můžete použít celou řadu neopadavých trvalek nebo dřevin. Velkou parádu nadělají malé jehličnany, které pořídíte za pár korun v jakémkoli zahradnictví.  Doplnit je můžete vhodně kombinovanými druhy a barvami vřesů a vřesovců, které v kombinaci s tmavě zelenými jehličnany vytváří působivé kombinace. Sázkou na jistotu je pak převislý břečťan, který se opět nabízí v celé řadě druhů  a barevných variet. Umožní Vám snadno vytvořit dojem zapěstovaného truhlíků díky své převislosti, což je u nově založené nádoby vždy žádoucí.

Podzimní truhlíky

Zapomenout nesmíme ani na barevně zajímavé druhy neopadavých brslenů – žluté a bílé, které podzimní truhlíky trvale rozzáří. Vhodná je výsadba dřevin tvořící plody – třeba rakytníku. Takové oranžové kuličky dodají truhlíku roztomilý nádech . Můžeme samozřejmě kombinovat i s malými druhy chryzantém, případěn doplnit nějakou jinou zvláštní dekorací – třeba šípky, nebo i malou okrasnou dýní. K zahození není ani taková rarita jako sjou okrasné druhy zelí . Samozřejmě nesmíme zapomenout na pravidelnou zálivku – u tuhlíku dochází velmi často k vysychání, a podzimní deště nemusí být schopné veškerou vláhu doplnit. Zalévat takový podzimní truhlík musíme tak, aby  nám všechny rostliny v něm přežily, a my je na jaře mohli zasadit do volného okrasného záhonu nebo na skalku mezi ostatní trvalky a skalničky

Podzimní truhlíky

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ