Trvalky na podzim

Pokud je příznivé počasí, můžeme pokračovat v pracích  na zahradě už od října. Odřežeme z trsů  trvalek zaschlé lodyhy pozdě kvetoucích druhů. Uklidíme hlízy dahlií, mečíků, montbretií do sušší, ale chladnější místnosti (2—4° C), do teplejší hlízy begoní (4—6°C). Při tom je očistíme. Z dosen sejmeme zbytky lodyh, podobně z hlíz mečíků, montbretií, hliznatých begónii, zaschly-li zcela, pak nejdou obyčejně zbytky lodyh lehce oupnout. Ponecháme je ještě zatáhnout a očistíme je v prosinci, lednu.  Nezapomínáme ani na podzimní truhlíky, některé balkonové květiny z nich také musíme dobře zazimovat, obvykle v chaldném skleníku nebo přímo v záhoně ve volné půdě. Jedná se především o listopadky – chryzantémy

Z hlíz begónií odstraňujeme také kořínky. Nikdy je nemáme odtrhávat, nýbrž odřezávat ostrým nožem, kdybychom je odtrhávali, odtrhneme u většiny kořínků ebou základy a na jaře by nám hlízy vytvořily málo kořenů. Počátkem listopadu můžeme dobývat, dělit a sázet konvalinky. Můžeme-li si opatřit chvoj, přikryjeme jí skupiny a záhony osázené květinovými cibulemi. Hodí se k tomu odřezané lodyhy z vyšších trvalek. Jde o to, aby od ledna byly záhony zahřívány, nerozmrzaly a nezamrzaly. To více škodí rostlinám  – trvalkám přezimovaným venku. Pokrývka chvojí se osvědčuje také u jiných druhů peren.

Když je v prosinci čas a chceme si nové založit nebo přesazet záhony a skupiny s trvalkami, připravíme si plán. Přitom řadíme k sobě skupinkovité tak, aby výškově, časově a evně tvořily pěkný soulad. Jinak se sázejí, když má záhonn nebo  skupina skýtat květy po celou vegetační dobu, jinak, když mají kvést v určitou dobu, aby utvořily koberec květů. Nižší druhy rozhozené skupinkovité podél cest z kamenných skalek velice přispějí k oživení trávníků a zahrady. Ovšem to doporučit jen tam, kde se. udržuje trávník krátce čistý a kdo má čas, hlavně zájem, t. j. lásku ke květinám. Zanedbané trvalkové záhony a skupiny řádky spíše hyzdí než oživují.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ