Oživte vánoční okno – předpěstování cibulovin

Abychom v zimě mohli mít radost z kvetoucích tulipánů, narcisů, hyacintů a ostatních cibulovitých květin, musíme již nyní položit základy k jejich rychlení. Kdo chce mít na vánoce živé květiny na okně, musí začít s předstihem. Samozřejmě, že se jedná o vnitřní stranu okna 🙂Hyacinty vysadíme již nyní na začátku září do lehké půdy a do starších, nikoliv nových, květináčů. Přitom má třetina cibule vyčnívat z půdy. Zalijeme je a v zahradě zahrabeme do půdy a to tak, že na ně nasypeme asi dva cm písku a květináče zapustíme 15 až 20 cm hluboko. Vše zavlažíme. Začátkem prosince přeneseme hrnky s nařaseným pupenem do místnosti a zatemníme cibule buď překlopeným květináčem nebo tmavým, neprůhledným kornoutem. Když se nad žlutými listy objeví květný hrozen, odstraníme zatemnění. Teplota v místnosti by měla být 16 až 20 °C.

Tulipány vysazujeme po dvou až třech cibulkách do hrnků. Zem volíme rovněž lehkou a v ostatním postu¬pujeme stejně jako u hyacintů. K rychlení se nejlépe hodí rané nebo Darwinovy tulipány.

Narcisy vysadíme v září až říjnu po třech cibulkách do hrnků. Založíme je stejně jako hyacinty a přenášíme je do teplé místnosti, když je puk asi pět cnrí vysoký, což bývá zpravidla v lednu. Narcisy v místnosti již nezatemňujeme a při teplotě 16 až 18 °C vykvetou za čtrnáct dní.

KrokusyKrokusy nebo také šafrány sázíme po pěti až osmi kusech do květináčů rovněž v září, nejpozději v říjnu. Uložíme je také venku, v prosinci přeneseme do sklepa a v únoru je dáme do místnosti s teplotou asi 12 °C. Zde pak krokusy vykvetou.

Konvalinky vyryjeme v říjnu a v listopadu, přičemž dbáme, aby puky byly buclaté, květné. Nejlépe se hodí tříleté. Pro rychlení k vánocům namočíme puky do lázně teplé 32—35 °C na dobu 12 hodin. Potom vysazujeme po deseti rostlinkách do hrnků s pilinami, které prolijeme teplou vodou a navrch dáme mech. Zatemníme je překlopeným květináčem nebo tmavým kornoutem a v teple rychlíme. Po objevení květného stvolu zatemnění odstraníme. Chceme-li aby konvalinky vykvetly v únoru až březnu, nemusíme je máčet v teplé lázni.

Okrasné dřeviny rychlíme známým způsobem jako „barborky“. Nařezané větvičky s květnými puky dáme do vlažné vody a v teplé místnosti vykvetou za tři týdny. K rychlení se hodí Forsythia, třešňové větvičky, bříza, olše, jíva, líska apod.

Rychlením květin můžeme vyhovět své zvědavosti i v případě, že jsme získali nové druhy některých z těchto květin a čekat do jara, až vykvetou na zahrádce, se nám zdá příliš dlouhé.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ