Skalničky a trvalky na zahradě

Trvalky docházejí v našich zahrádkách i balkonech stále větší a stoupající obliby a úprava zahrad bez upotřebení vytrvalých rostlin je téměř nemyslitelná. Kdybychom vysázeli skupiny nebo záhony růžemi, jiřinami, letničkami nebo okrasnými kvetoucími keři, přece bychom naposledy postrádali trvalky, které nám mile doplňují ostatní rostliny, a marně bychom za ně hledali nějakou náhradu.

Výběr je veliký a tím i upotřebení všestranné, ovšem každý druh se nehodí, abychom jej vysázeli kamkoliv. Některým trvalkám se dobře daří na plném slunci a spokojí se i se sušší půdou, jiné opět dávají přednost místu polostinnému a půdě vlhčí, existuje i celá skupina trvalek kvetoucích celé léto . Většina jich bohatě kvete a používáme je jak na skupiny, tak na osázení květinových záhonů, kde po několik roků jsou pěknou ozdobou zahrádky a sotva bychom byli ochotni vyměnit je za jiné květiny.

Nejvhodnější dobou vysazování trvalek na jaře je měsíc duben. Vím, že letošním jarem bude mnoho zahrádkářů rušit nebo omezovat plochu zeleniny a vrátí se opět k pěstování květin, aby tak svoje okolí si co nejvíce zpříjemnili a zkrášlili. Ovšemže nesmíme vysazovat a kupovat trvalky bez rozvahy, je mnoho druhů a odrůd, takže výběr je opravdu těžký. Pro ty, kteří ještě nemají tolik zkušeností, a ti, kteří touží po skutečně vděčných rostlinách, přinášíme výběr těch nejlepších trvalek, postupně od jara do zimy kvetoucích.

Trvalky kvetoucí na jaře

  • Záhy na jaře v březnu a dubnu kvetou petrklíče — Primula – je jich mnoho odrůd. Zvláště bohatým kvě tenstvím vyniká Primula acaulis, jež se vyskytuje v různých barvách, z nichž skutečně pěkná je Primula acaulis coerulea barvy světle až tmavě modré. Primula veris gigantea kvete o něco později než předešlá, avšak rovněž se vyznačuje stejnými dobrými vlastnostmi. Koulovité květenství barvy šeříkové má Primula denticulata. Primula rosea grandiflora a její zlepšená odrůda, uvedená jako novinka pod jménem Primula rosea Micia Visser de Geer, jsou barvy svítivě tmavě růžové. Dále nesmíme zapomenout na Primula Juliae, která bývá obsypána fialovými květy, a pak na její křížence Primula Juliae a Primula acaulis, z kteréhožto křížení povstaly nádherné petrklíče, z nichž dlužno jmenovati aspoň Primula hybr. Blaukissen modrofialová, Sehlesierkind tmavě červená Průhonician a fialová, Wanda purpurově modrá. Petrklíče se dobře daří v polostínu, jsou-li vysázeny na slunci, žádají vlhčí půdu.

  • Současně s petrklíči kvete také huseník . s květy plnými, čistě bílými je nízkého vzrůstu a dobře se hodí na obruby.
  • Nízké kosatce patří mezi vděčné a nenáročné trvalky, z nichž velmi pěkné odrůdy jsou: Iris pumila atropurpurea, vyšší, asi 30 cm, purpurově modrý, coerulea blankytně modrý, žlutý a  tmavě modrý.
  • Z vyšších trvalek pak je to kamzičník — Doronicum— ve všech odrůdách, který nemůže v žádném záhoně chybět. Kvete nejdříve z trvalek, které se výborně hodí k řezu, květy ve váze dlouho vydrží, mají kopretinový tvar a jsou barvy žluté. Výška je do 60 cm, jen Doronicum plantagineum exeelsum kvete později a je as 100 cm vysoká.
  • V květnu pak již přichází do květu více trvalek, jejichž květenství trvá ještě v červnu. Je to orlíček  v různých pestrých barvách, hvězdice — Aster alpinus albus — velkokvětá bílá a Aster Rex světle lila růžová. Výška jejich je as 30 cm; upotřebíme je buď na vyšší obruby, nebo do první řady v trvalkovém záhoně. Aster subcoeruleus Artemis je as 50 cm vysoká, levandulové modrá, Aster Wartburgstern šeříkově modrá, velkokvětá á vyšší než předešlá. Uvedené hvězdice se vyznačují zvlášť bohatým květenstvím.
  • Upolín  je známá rostlina našich luk. Propěstované odrůdy nás překvapí velikostí květů a svými živými barvami, z nichž zvláště vyniká barva oranžová, která v plné sytosti se projevuje u odrůd: Orange Globe, Comandier in Chief, Orange Princess a Excelsior. Vyžadují vlhčí půdy, jsou vhodné k řezu a daří se i v polostínu.

  • Plnými květy nás plně uspokojí kopretina »Česká píseň« barvy bílé a smolnička — Lychnis viscaria — karmínově červená. Na sta odrůd kosatců, krásných a rozmanitých barev zdobí naše zahrádky. Nejrozšířenější je kosateIris germanica, který zvlášť bohatě kvete a přitom je téměř nenáročný, neboť se spokojí s každou půdou. Květy jsou velké, buď jednobarevné, nebo vícebarevné. Barevná škála je přebohatá a probíhá od čistě bílé přes blankytně modrou a končí až u temně fialové, žluté barvy se všemi odstíny přecházející do měďově bronzové a jemně růžové s přibíráním sytosti končí u barvy červené. Z velikého množství odrůd zvlášť význačné jsou: Ambassador, krémově žlutý se sametově fialovou, Amber, nejlepší ze žlutých, Balder, olivově žlutý se švestkově modrou, Empress of India, jednobarevný světle modrý, Gandwik, levandulové modrý a fialový, Goldvlies, zlatožlutý s hnědočervenou, Herr Majesty, růžový, Lenzschnee, bílý, ProsperLaugier, čokoládově hnědý, Seminole, temně růžový až červený, Trudwang, žlutý s modrofialovou.
  • V  nýnější své dokonalosti jednou z nejefektnějších zahradních trvalek je mák východní — Papaver . Žhavě červené obrovské květy skýtá P. Goliath, svítivě červený jest Scarlet King, něžně růžový pak Mrs. Perry.
  • Celou tuto bohatou květenu v této době doplnily ještě nové Russellovi vlčince — Lupinus. Třída tato je zastoupena výraznými, zvláštními barvami žlutými; oranžovými, lososovými, červenými, růžovými, rovněž take dvoubarevnými, a to modrá s bílou, fialová se žlutou, růžová a bílou atd. Pěstitel Russell v Anglii uvedl do obchodu mnoho odrůd krásných barev

Trvalky kvetoucí v létě

  • V  červnu všem květům vévodí naše známá pivoňka. O pivoňce netřeba mnoho psát, tu každý zná a ví, že jejím krásným květům konkuruje jen růže. Méně známé jsou již pivoňky japonské, které mají květy  poloplné. Je to snad věcí vkusu, že někdo spatřuje nejvyšší krásu v květech plných, jiný opět dává přednost eleganci jednoduché. Hinodeseka má veliký květ karmínově růžový, Jamachima, jest červená, Minenomomij i jest bílá s hojnými zlatožlutými tyčinkami.

  • Není také možno zapomenout na obyčejnou pivoňku lékařskou — Paeonia officinalis — její rudé květy rozkvétají již koncem května. Odrůdy s květy bílými a růžovými jsou vzácné a u nás velmi málo rozšířené. Zajímavou a velmi pěknou je Paeonia tenuifolia s plnými granátově červenými květy a jemnými koprovitými listy.
  • Ještě jedna nádherná trvalka přichází v tomto měsíci do květu, je to ostrožka — Delphinium. Její květy jsou na dlouhém stvolu, který mívá 60—80 až 100 cm. Barvy jsou modré, zastoupeny ve všech jejich odstínech. Cambria má květy veliké poloplné, světle modré Capri, jednoduché blankytně modré, Nachtauge jednoduché hořcově modré, Moerheimii, jednoduché bílé, Van Veen’s Triumph, plné šeříkové modré, Lamartine jednoduché tmavě modré.
  • Gaillardia grandiflora — kokarda je velmi vděčnou trvalkou, neboť její žlutočervené květenství trvá několik měsíců.

  • Divizna — Verbascum je nenáročná a spokojí se s jakoukoliv půdou i sušším místem. Bohatě kvetoucí jsou V. Pink Domino růžová a Cotswold Queen, lososově bronzová.

  • V  červenci kvetou Astible, které patří k nejlepším a vděčným trvalkám pro polostín neb vlhčí půdy. List je dekorační, u některých odrůd do červena zbarven, květy jsou sestaveny v hustých i volných latách. Nejkrásnější a nejtmavší z červených je novější odrůda Fanal. Tmavě růžová Gloria purpurea má i list do červena zbarven. Gloria alba má květy čistě bílé a. Lachskonigin krásně lososové.
  • Podobné květy jako Delphinium má oměj — Aconitum. Daří se i v polostínu. A. autumnale je fialově modré, A. Napellus bicolor má květy modrobílé.
  • Helenium — záplevák, jsou bohatě kvetoucí trvalky, které podle odrůd kvetou až do podzimu. Hodí se výborně do trvalkových záhonů a k řezu. Nejdříve kvetou: H. pumilum magnificum, květy žluté, H. cupreum Crimson Beauty, hnědé, později pak v srpnu a září kvetou: H. superbum rubrum, hnědé, H. Gartcnsonne, žluté, aj;sou 100—150 cm vysoké, hojně navštěvované včeličkami.

  • V červenci přichází také do květu pěkná a nepostradatelná Gypsophila, jejíž květy s tak velikou oblibou používáme jako nezbytný doplněk do řezaných kytic. G. panic. Bristol Fairy má veliké, čistě bílé; plné květy, protějškem této odrůdy je G. panic. Flamingo, která má rovněž veliké plné květy, barva je však růžová.
  • V  srpnu nad ostatní trvalky svojí krásou vyniká plamenka — Phlox deccusata. Daří se v každé zahradní půdě a slunné poloze. Květy jsou sestaveny ve velikých latách a zastoupeny jsou v nejrůznějších barvách a odstínech. Odrůd je mnoho a těžko je určití ty nejkrásnější, upozorňuji aspoň na tyto:

    Aida, nižší, stejnoměrného vzrůstu, hodí se proto dobře na skupiny, barvy je purpurově červené s výraznějším okem.

    Georges Stipp lososově červený, BouledeFeu oranžově červený, Jacqueline Maille čistě bílý, Jules Sandeau zvlášť velkokvětý, karmínově růžový, nižší, na skupiny, Antonie Mercier světle modrý s výrazným bílým okem, Eclaireur fialově červený, Lord Lambourne nejlepší lososově růžový, Oriflamme oranžově červený, P. D. Williams, jemně růžový, Salmonea lososovy, M a d. Henry Gertz bílý s růžovým nádechem.

  • Letní hvězdice — Aster Amellus — patří k nejvhodnějším skupinovým i záhonovým trvalkám. Její veliké květy tmavomodré, až leskle růžové, se hodí k řezu. Moerheim Gem je novější odrůda, s velkými tmavě modrými květy. Erstling je růžová. Emma Bedeau ultramarínově modrá.
  • Tyto modré hvězdice se zvlášť dobře vyjímají, jsou-li vysázeny v sousedství zlatobýla — Solidago — které opět je zastoupeno ve žluté barvě. Je to nenáročná trvalka, která se spokojí s každou půdou. Rudbeckia purpure a, růžová, a R. spécios a, žlutá, jsou dobré trvalky k řezu.

Trvalky kvetoucí na podzim

  • V  září, kdy již příroda počíná pustnouti, kdy již většina květin je odkvetlých, tu ještě Astry aChrysanthemy potěší nás svými milými květy. Z nízkých Aster je to »Paleček«, kterou v roce 1938 vypěstoval pan A. Vejtasa. Tato zajímavá hvězdice je jen 10—15 cm vysoká, květy jsou dosti veliké, šeříkově modré. Výborná na obruby. Aster dumosus Countes of Dudley je 40 cm vysoká velkokvětá, tmavě růžová. Z vyšších jsou to známé pod-zimní Astry, mezi nimiž vyniká poslední novinka A. N. B. Beechwood Chalenger barvy čistě červené.

  • Z Chrysanthem je to pak nová třída Koreanum, která je úplně zimovzdorná . Skupina Chrysanthemum indicum kvete rovněž bohatě až do zámrzu.
  • Kromě tohoto výběru je ještě mnoho krásných trvalek, kterými si postupně svoji zahrádku k své plné spokojenosti doplníte.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ