Trvalky kvetoucí celé léto

Pestrou a hýřívou krásu barev přináší na naše balkony a terasy  léto. Kvetou rozmanité druhy trvalek, které se těší v současné době značnému zájmu všech obdivovatelů květin. Avšak, jen vhodným výběrem či kombinací druhů (s přihlédnutím k půdním a stanovištním podmínkám) získá naše terasa nebo balkon na kráse a působivosti. Z velého množství trvalek, v létě kvetoucích, je většinu možné použít pro balkonové a terasové výsadby do nádob. Trvalky se vyznačují realtivně nenáročnými podmínkami pěstování, a při volbě správného druhy trvalky nám pak budou trvalky kvést po celé léto.  Kde je psáno, že za okny musíte mít jen muškáty a surfinie 🙂

ACONITUM

Aconitum (oměj) má celou řadu druhů, kříženců a odrůd. Nejčastěji se pěstuje: A. napellus, modrofialové květy, výška až 150 cm. Vyžaduje humózní půdu a stanoviště v polostínu. Množení semeny nebo dělením trsů (u odrůd).

DELPHINIUM

Delphinium (stračka, ostrožka), z velkého množství se pěstují hlavně odrůdy (D. X cultorum), s květy v barvách světle i tmavě modré, bílé, růžově fialové. Výška rostlin 100 až 120 cm. Hodí se pro výživnou půdu s dostatečnou zálivkou a slunnou po¬lohu. Po odkvětu rostliny seřízneme asi 10 cm od země a přihnojíme. Množíme je semeny.

GAILLARDIA

Gaillardia (kokarda), oblíbená, dlouho kvetoucí trvalka. Pěstuje se hlavně G. aristata, žlutočervené květy, výška až 70 cm. Vyžaduje výživnou půdu a slunné stanoviště. Množení řízkováním, dělením trsů i semeny. GYPSOPHILA (šater), běžně se pěstuje

 

HELENIUM

Helenium (záplevák), pěstují se hlavně s květy žlutými a červenými. Výška kolem 120 cm. Daří se mu v zahradní půdě s dostatečnou zálivkou a na slunném stanovišti. Záplevák množíme dělením trsů.

 

HEMEROCALLIS

denivka –  oblíbená, velmi odolná trvalka. Nejčastěji se pěstuje: H. flava se světle žlutými květy a H. fulva se žlutě oražovými květy a některé další odrůdy. Výška 100 cm. Denivka vyžaduje humózní půdu a slunné stanoviště. Množní dělením trsů. Ideální pro větší nádoby na terasy , zcela nenáročná na pěstování

LIATRIS

Šuškarda – velmi dekorativní trvalka. Z několika druhů se pěstuje: L. spicata, až 100 cm vysoká, má klasnaté, fialově růžové květenství. Květy rozkvétají postupně od shora směrem dolů. Pro normální půdu a stanoviště na slunci. V zimě suchý kryt! Množení dělením trsů i semeny.

LUPINUS

vlčí bob – oblíbená, často pěstovaná trvalka, až 150 cm vysoká. Běžně se pěstuje: L, polyphyllus. kvě¬ty modrofialové, oblíbené jsou odrůdy L. X hybr., kvetoucí v různých bar¬vách. Lupinus vyžaduje lepší půdu, dostatečnou zálivku a slunnou polohu. Množení semeny.

PHLOX

plamenka –  až 100 cm vysoká, velmi často pěstovaná a dlouho kvetoucí trvalka. Pěstuje se v několika druzích (odrůdách). Květy v barvách: růžové, bílé, fialové i červené. Plamenky vyžadují výživnou a dosta tečně vlhkou půdu, stanoviště v polostínu. Množení řízkováním.

PHYSOSTEGIA

nejčastěji se pěstuje: P.-virginiana, až 100 cm vysoká, trvalka s karmínově růžovými květy. Má několik odrůd. Vyžaduje humózní, do statečně vlhkou půdu a polostinné stanoviště. V zimě vyžaduje kryti Množení dělením trsů.

PLATYCODON

pěstuje se druh, P. grandiflorum. Je to 60 cm vysoká, krásná trvalka s modrými zvonkovými květy. Hodí se pro výživné půdy a slunné stanoviště. V zimě vyžaduje kryt! Množení semeny.

RUDBECKIA

třapatka je jedna z nejoblíbenějších trvalek. Pěstují se hlavně druhy: R. fulgida, 100 cm vys. Má velké, žluté květy s červenohnědým středem, R. fulgida var. sullivantii, 70 cm vys., velmi dekorativní druh s velkým květem, z odrůd pak je to R. X hybr. ‘Gloriosa Daisy* s velkými žlutými květy s hnědočerným středem, výška 100 cm aj. Tyto trvalky vyžadují výživnou, vlhčí půdu a slunnou polohu. Množení dělením trsů i řízkováním.

TRADESCANTIA

podénka – známá trvalka, až 60 cm vysoká. Pěstuje se v různých odrůdách s květy světle modrými, bílými i karmínově červenými. Hodí se pro zahradní pudu, na slunná stanoviště pak i do nádob

YUCCA

juka-  často pěstovaná trvalka. Pěstuje se: Y. filamentosa, vysoká až 120 cm. Květy krémově bílé. na vyšším stvolu. Daří se jí v normální, propustné půdě s obsahem vápna, na slunném stanovišti. Množí se dělením i řízkováním.

 

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ