Kosatec – opomíjená trvalka do předzahrádek

Ze všech pěstovaných rostlin se jich jen málo může vyrovnat kosatcům. Jsou to vytrvalé rostliny latinsky zvané Iris, s mečovitými listy, patřící botanicky do čeledi rostlin kosatcovitých — Iridaceae. Jejich květy hýří fantasií a barvou. Je jich asi 250 druhů a pocházejí z Evropy, severní Asie, severní Afriky a severní Ameriky. Některé druhy kvetou na jaře, některé později v létě a na podzim. Používáme je na běžné zahradní vysadby nebo díky jejich nenáročnosti i do předzahrádek . Množí se buď výsevem, nebo dělením trsů. Podle květů dělíme kosatce na kosatce vousaté (pogonní), jež mají na spodním díle vrchní strany plátků květních pruh vousů a bezvousé (apogonní) – lysé.

Bezvousé – lysé kosatce

  • Sem náleží v první řadě známá skupina přímých kosatců, a to Iris germanica, jež má okvětní lístky různých barev s třpytivými jazýčky, dohromady tvořící různé barevné kontrasty.
  • Dalším druhem je Iris unguicularis z Alžíru, který kvete v podzimu a někdy také v dubnu. Normální květy jsou zvlněné, modré barvy, příjemně vonící s třpytivým šeříkovým, bílým, nebo žlutým základem. Daří se i v sušším jasném místě a může se proto sázeti i k jižní nebo západní straně budovy nebo též do skalky. Má též bílou varietu s oranžovým nádechem. Obsahuje množství rozličně barevných variet, nádherných barvou i tvarem květů. Většinou kvetou v březnu.
  • Iris reticulata je cibulovitý, fialověkvětý, vonný druh z Kavkazu, tvořící pěkné menší rostliny. Vyžaduje zem dobře drenážovanou a dostatek humusu. Kvete v únoru a březnu a lze jej pěstovati i v květináčích na balkonech, při čemž ve světlé, mrazuprosté místnosti a za dostatku vláhy kvete o něco dříve a hodí se jako jiné rychlené rostliny . Květy u původního druhu jsou sametově modré, se zlatožlutými pruhy ve středu korunních plátků. Od tohoto něžného kosatce rozeznáváme ještě dvě růžové variety: Krelagei a Cambridgei a dvě modré Cantaba Cynanea.

  • Pěkný, rovněž cibulovitý raný druh, někdy již v lednu kvetoucí, je Iris historicides. Tento půvabný Iris je zcela vytrvalý a stejně tak i květy, jež jsou živě modře purpurové, bílé a žluté. Zaslouží si však ochrany (tabule skla, okno a pod.), aby v případě deště nebo padání sněhu nebyly jeho květy zničeny. Varieta major je o něco statnější a více odolnější. Pěkná varieta je též Tingitana (Tangers).
  • Tyto poslední druhy byly zařazeny sirem Arthurem Ilortem ke skupině kosatců, jež nazýváme holandské nebo také španělské

K druhům, kvetoucím v zimě, můžeme ještě připočítali kosatce kvetoucí v březnu, jako je Iris japonica a sekce jemu podobných kosatců.

  • Iris japonica z Japonska, má krásné květy, jež se začínají otevírali v březnu a potrvávají po šest týdnů. Tento Iris má rhizomy. Listy jsou barvy jasně zelené lesklé, asi 3 cm široké. Květy jsou na vysokém rozvětveném stonku, jednoduché, krásně levandulové bílé, s fialovým a oranžovým nádechem, jakoby hedvábné, se zvlněnými okraji. Je poněkud choulostivější. Ledgersova varieta je otužilejší. Nejlepší stanoviště pro něj je dobře drenážované slunečné místo, kde tvoří pěkné trsy.

  • Do skupiny Iris japonica patří též Iris tectorum a Iris gracilipens.
  • Iris tectorum je velmi podobný Iris japonica, má ale širší, bledě zelené listy. Kvete v květnu. Květy jsou modré barvy, s nápadným bílým hřebínkem. Má též bílou varietu. Žádá dobrou písčitou zem a polední stín. V zimě potřebuje ochrany proti přílišnému mokru.

  • Iris gracilipens je menší, asi 15 cm vysoký druh. Vyžaduje humusní zem, s lehkým stínem. Kvete v květnu. Květy jsou na sněhobílém základě, levandulové- růžové, zdobené oranžovými hřebínky.

  • Iris cristata je jiný krásný druh z této sekce, pocházející ze Severní Ameriky. Žádá poněkud těžší půdy a snese i chladnější prostředí. Je to maličký druh, jen 5 cm vysoký, s daleko směřujícími rhizomy a s krátkými květnými stonky. Jejich květy jsou jasně modré, s bílými pruhy.

Další skupinu irisů tvoří irisy kalifornské, jež jsou velmi pěkné pro zahradní skupiny, výslunní a lehčí zem. Mají pevné květné stonky. Kvetou v květnu. Kromě toho se dají snadno pěstovati ze semene. Mají výšku kol 30 cm. Květy jsou barvy fialové, růžové, levandulové růžové nebo bílé.

  • Iris Douglasiana, je něžný, modře purpurový druh, žádající stín.
  • Iris Purdyi je krémově žlutý.
  • Iris macrosiphon je modrý, s krémově žlutou nebo slonovinově bílou kresbou, jež jsou na dlouhé tuhé stopce. Je nejkrásnější ze všech kosatců pro řez květů.
  • Iris bracteata je následující druh z této třídy, jež však vyžaduje speciální znalosti, neboť se těžce přizpůsobuje a brzy hyne. Dobrých výsledků se dosáhne pouze se semedáči. Pochází z Oregonie. Jeho květy jsou žluté s vínově nebo hnědě purpurovou kresbou.
  • Křížením se slabě rostoucím druhem Iris montana (Tolmiana) dal nám cenného míšence Tollong, jenž zdědil krásu květů od modrého druhu montana a vzrůst květného stvolu od Iris longipetala.
  • Iris spuria. Tento nádherný druh zaujímá vznešené místo mezi kosatci. Pochází hlavně z jihovýchodní Evropy. Květy má šeříkově nebo porcelánově modré.
  • Podobný je mu Iris mongonr. Dobře se hodí do stínu a ke kombinacím do skupinek s fialovými nebo modrými kosatci.
  • Iris ochroleuca. Vyráží vzhůru 150 cm dlouhé stvoly, jež jsou něžně růžové a bíle uzavřené, člunkovité žluté obaly.
  • K nim počítáme také Iris Sintenesii, jenž má velmi mnoho stěsnaných malých, fialově modrých kvítků.
  • Spolu s Iris graminea jenž má krásné zelené listy a voňavé květy stejné barvy, tvoří krásné skupinky.
  • Iris Forrestii, kvete ke konci května a není větší než 75 cm. Květy původního druhu jsou něžně žluté a dobře se hodí do skupin s modrými. Některé formy Iris Forrestii mají květy vínově purpurové.
  • Iris Wilsoni je rovněž žlutý 61 až 91 cm vysoký. Tvoří nádherné rostliny s pevnými stonky. Květy mají krásný kovový nebo tmavohnědý lesk. Dobře se hodí k modrým kosatcům ze skupiny Iris sibirica.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ