Jak zalívat a hnojit podzimní truhlíky ?

Výzdoba podzimních oken a teras je svým způsobem zvláštní v použití druhů rostlin a také jejich dekorací. Díky ročnímu období zde ve velké míře převažují dekorace suché – plody šípků, barevné podzimní listí, malé okrasné dýně, dekorace ze sena a slámy a spousta a spousta dalších. Ty určitě zálivku nepotřebují. Pokud ale používáme živé rostliny, neměli bychom nikdy na pravidelnou zálivku zapomenout. Nespoléhejte na déšť – jednak ho letošní rok spadlo opravdu poskrovnu, a za druhé – tyto truhlíky jsou většinou umístěny na krytých místech ( okenních parapetech, v zastřešených pergolách a podobně) a tady na přirozenou zálivku z nebe opravdu spoléhat nejde.

Podzimní truhlíky nezapomeneme zalévat

Právě díky „podzimní zalévací zapomnětlivosti“ doporučujeme pro výsadbu do podzimních truhlíků použít objemově větší truhlíky, ideálně samozavlažovacího typu.  Dostatek vhodného substrátu dobře vážícího vodu, případné doplnění hydrogelem pro uchování vlhkosti – to jsou základní předpoklady proto, abychom z živých podzimních balkonovek neudělali usušené dekorace. A to bychom jistě neradi.Výsadba do podzimních truhlíků

V případě, že do truhlíků umisťujeme kvetoucí podzimní balkonové květiny – typickým představitelem jsou pak listopadky – chryzantémy , nezapomeneme na doplnění o květ podporující hnojiva. Jsou to ta s převahou složky fosforu a draslíku, vhodná jsou ve vodě rozpustná hnojiva – například Kristalon Plod a květ. Nebojíme se o trochu zvýšit dávky hnojiva, v rozsahu maximálně 30% navíc oproti doporučenému dávkování. Nebojte se spálení rostlin, na podzim je jejich metabolismus relativně pomalý oproti létu.  A navíc většinu těchto rostlin chtě nechtě posléze vyhodíte. Ruku na srdce, kolik podzimních chryzantém jste zasadili do volné půdy a uchovali na další sezony?
Stálezelené podzimní květiny

Podzimní květiny do truhlíků

Převažujícím druhem podzimních balkonovek jsou rostliny odolávající dobře rozmarům podzimního počasí, hlavně velkým výkyvům teplot. Uvědomte si, jaký velký rozdíl musí taková květina zvládnout. Ráno se potýká s teplotami kolem nuly při přízemním mrazíku,  a odpoledne zvládá přímé slunce babího léta při dvaceti stupních tepla. Neopadavost je tady zcela zásadním požadavkem  a proto se často používají stálezelené druhy rostlin.  Klasickou záležitostí jsou stálezelené břečťany Hedera helix, velmi oblíbený je i barvami hrající brslen Eonymus  ( existují verze bílozelné, žlutozelené i kombinované) . Mezi stálice patří zimostráz – buxus a v posledních letech i pro okrasné účely pěstovaná kapusta Brasica. Kdo by před pár lety řekl, že tahle konzumní zelenina skončí v jedné ze svých vyšlechtěných variet na okenních parapetech jako balkonová rostlina 🙂Dostatek prostoru a vody

Zelenou barvu bychom v truhlíku měli, a teď nějaké ty pestré barvy. Použít můžeme jak komerčně nabízené dekorace, tak i přírodní materiály – koukněte na předchozí článek Podzimní dekorace. Samozřejmě ale existují i květiny kvetoucí i na podzim – již jsme zmínili chryzantémy ( tady máme na výběr z celé řady nádherných barev a fantazii se meze nekladou) . Použít ale můžeme i bramboříky – Cyclamen – s jejich nápadně rudě – červenými květy.

Další kvetoucí podzimní květina  Astra – hvězdnice nám dává také na výběr nejen z celé řady barev, ale i výšek rostliny a je tedy vhodná i do nádob ležících přímo na zemi, kde chceme vyvolat dojem několika pater v nádobě. Třeba takový větší truhlík na terasu klidně snese 60-80 cm vysoký trs kvetoucích aster, které ze zelené podsady ( třeba břečťan, hebe nebo buxus) krásně vyčnívají. Na parapetní truhlíky se pak tato rostlina hodí díky malému prostoru, který na rozdíl od rozložitých koulí zabírá.

Zapomenout nesmíme samozřejmě ani na vřesy – krále podzimních a zimních truhlíků. Tady je možné vlastností vřesů využít do té míry, že podzimí truhlík s mírnou změnou ve výsadbě vydrží pohodlně až do jara.

K použití se nabízí také celá řada okrasných trav Carex, které budou budit dojem převislosti a při vhodné volbě z dálky připomínají truhlíky s převislými muškáty. Doplnění o červeně zabarvené listy dlužich – Heuchera pak z takového truhlíku udělá barevný koncert. A o to právě jde, rozzářit smutné podzimní barvy trochu veselého barevného jasu

Okno s podzimní dekorací

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ