Podzimní dekorace

O minulém víkendu jsme vyrazili společně s dětmi do jednoho moc pěkného nejmenovaného zahradnictví kousek za Prahou. I když tomu počasí moc nenasvědčovalo – bylo krásné babí léto, žádná podzimní plískanice – bylo nám po příjezdu do zahradnictví hned jasno, jaké roční období nastupuje. Podzim. Jednoznačně.  Celá výzdoba zahradnictví byla podzimní – a to nejen listí na živém plotě na jeho parkovišti.  Když už nic tak dobrá inspirace na podzimní truhlíky.  I uvnitř v obchodě jsme našli spoustu šikovných dekorací – svícnů, ozdob do truhlíků, věrně vypadajících umělých šípků, žaludů, plastových lístků a samozřejmě barevných dýní. I když se Halloween  slaví až 31.října, tak takhle podzimní dekorace jasně dominovala všemu kolem. Co nás ale trochu zarazilo byla konečná cena, kterou nám za spoustu roztomilých drobností na podzimní truhlíky u pokladny velmi sympatická paní prodavačka řekla. Za takových pár kravinek, docela drahá legrace.

Dekorace rostou na zahradě

Trochu návodem pro nás byla vzpomínka na jednu podzimní akci, na které se vyráběly adventní věnce. Kdo přišel, mohl si takový věnec, buď podle vzoru nebo podle vlastní fantazie udělat. Vstupné dobrovolné. Byla to taková „polokomunitní záležitost“ a tam opravdu nehrozilo, že by někdo utrácel za plastové dekorační doplňky tisíce korun. Vystačilo se s tím, co se našlo na zahradě, nebo v lese. Šišky, barevné podzimní listí hrající všemi možnými i nemožnými barvami, šípky, jeřabiny, žaludy. A samozřejmě jedlové chvojí, byla to přeci jen adventní akce. A to bylo pro nás inspirující , i když do adventu je ještě opravdu daleko.

Podzimní věnec z ořechů

Vlastně jediné, co jsme si museli koupit, byl polystyrenový korpus na věnec. Vím, že jde vyrobit z přírodních materiálů – viděl jsem ho udělaný ze slámy nebo z jehličnatého chvojí. Ale my jsme sáhli po jednoduchém řešení – polystyrenu. Cena necelých dvacet korun. Všechny ostatní zbylé dekorace jsme našli u nás na zahradě, respektive cestou domů.

 

Podzimní plody máte na dosah

Ořechů máme na zahradě několik, a sebrat jich pár hrstí trvalo jen chviličku. Přemýšleli jsme i použití ořechového listí, ale mělo takovou divnou hnědo – zelenou barvu, nic moc pohledného. Takže jsme cestou domů natáhli cestu do sousední ulice, kde mají starou alej z vysokých javorů. Tady už bylo rozhodně z čeho vybírat – jednak tvar javorového listu je dekorací sám o sobě, a navíc podzimní počasí vykreslilo listy nádhernými pastelovými barvami. Převažovala jasně žlutá a celkem sytě oranžová.

Další věc, kterou jsme při výrobě téhle podzimní dekorace využili, byla židovská mochyně. Má takové krásně oranžové plody, které vypadají jako malé lampiony. Na podzim jako oranžové lampiony – což je krásný kontrast s hnědou barvou ořechů na korpusu věnce.

Podzimní věnec - je potřeba tavná pistole

Červené plody šípku rostou naproti u sousedů, a přečnívají přes plot. Tak se myslím nebudou zlobit, když jsme si jich několik málo půjčili. Červené šípky vypadají na věnci úžasně.

Dál už potřebujete jen pistoli na tavené lepidlo, a trpělivost. Ani nepíšu trochu šikovnosti, na tuhle podzimní dekoraci dveří jí potřebovat nebudete, může být klidně stejně „šikovní“ jako jsem já. Prostě lepíte ořech k ořechu na korpus věnce, celkem do zblbnutí.  Ještě že jsme nevzali ten větší průměr, to by byla asi dost nekonečná práce. Už takhle lepení ořechů – a to je cca 80% celkového času potřebného k výrobě téhle podzimní dekorace – zabralo skoro hodinu. Ale výsledek myslím vypadá docela pěkně ….

Lepidlo je vodě odolné, polystyrenový korpus také. Všechno ostatní josu normální přírodní materiály – takže takhle podzimní dekorace má docela velkou šanci vydržet na dveřích až do adventu.

Fotogalerie

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ