Podzimní dekorace – jak vyzdobit okna a balkony

Podzimní terasaKdyž se řekne podzim, vybaví se většině lidí pošmourno, zataženo, nevlídno.  Vlezlá zima a déšť, všude bláto, raní vlezlé mlhy, smíchané z kouřem z čoudících komínů, sluníčko nikde. Čekání na zimu. Pokud bychom se ptali lidí, jaká je napadne charakteristická “podzimní barva”, nejčastěji uslyšíte pravděpodobně šedá. Ale pozor – podzim nemusí být jen šedý a smutný – naopak. Podzim může být nejpestřejší roční období, které hraje všemi barvami.   Fotografii, kterou vidíte , berte jako ilustrační k melancholické podzimní náladě, a čtěte dál. Ty správné podzimní dekorace teprve následují. Těšte se na barvy !

To, že podzimní terasa nebo balkon může být nádherně barevnou a pestrou záležitostí, jsme už nastínili v článku o inspiraci na podzimní truhlíky. Ale možnosti výzdoby balkonů, teras, ale třeba i vchodových dveří nebo oken jsou právě v tomto ročním období daleko širší, než by se na první pohled mohlo zdát. Podzimní dekorace se totiž netýkají nejen interiéru, ale i exteriéru domu. Takže prim budou rozhodně hrát pestré barvy – oranžová červená a žlutá. Podzimní dekorace musí být veselé  !

Nemusí se jednat o drahé, nebo komplikované prvky – viz třeba návod na jednoduché podzimní dekorace z ořechu a listí. Moc pěkné, trvanlivé a za pár korun

Listopadky? Pestré chryzantémy!

Jednou z nejoblíbenějších podzimních rostlin jsou nepochybně chryzantémy – listopadky, které se nyní prodávají v zahradnictví v pestré škále barev a velikostí. Jejich velkou výhodou je vysoká míra odolnosti vůči výkyvům teplot, a při chladném (i když slunečném) počasí velmi dlouhá doba kvetení. Jsou schopny odolat i přízemním mrazíkům, které jsou právě v druhé polovině října už relativně běžné.

Podzimní dekorace - dýně

Pokud se nám v zahradnictví podaří narazit na teprve nakvétající rostliny, máme z poloviny vyhráno. Velkou chybou by totiž bylo kupovat již plně rozkvetlé koule ( tak totiž bujně kvetoucí chryzantémy vypadají) . Vy naopak potřebujete teprve nakvétající poupata, aby vydrželi dlouho kvést u Vás doma na terasa nebo před domovním vchodem. Nezapomínejte na pravidelnou zálivku – substrát obvykle velmi rychle vysychá a podzimní kvetoucí krasavice mohou snadno zaschnout . Stejně tak dbáme na občasné přihnojení tekutými minerálními hnojivy – třeba Kristalonem Plod a květ – které opět dobu květu prodlouží. Již odkvetlé části pak pravidelně odstraňujeme, minimálně z estetických důvodů

Podzimní dekorace - listopadky

Dýně – základ podzimních dekorací

Při výzdobě Vašich teras , balkonů nebo vchodových dveří se ale neupínejte jen na rostliny, ale i na další dekorační prvky. Může to být slaměný snop nebo třeba barevné podzimní listí svázané do svazků. Stálicí podzimních dekorací jsou ale bezpochyby dýně.

Dýní se nabízí celá řada velikostí, druhů , barev i tvarů. Člověk by kolikrát ani neřekl, že tak rozdílné plody, jakými mohou dýně být, jsou stále stejného druhu. Je proto vhodné různé velikosti i tvary dýní kombinovat mezi sebou navzájem, a získat tak zajímavé a barevně pestré kompozice.

Podzimní dekorace - dýně na vozíku

Vřesy vydrží v truhlíku až do jara

Zapomenout nesmíme ani na barvené vřesy a vřesovce, které se v truhlíku na okně budou také krásně vyjímat. Už léta patří mezi obvyklé dekorace balkonových nádob. Jejich nenáročnost a odolnost je přímo pro toto použití předurčuje Po tom, co je z nádob na jaře vyjmeme, se můžeme o pokusit o pěstování vřesů dál v běžném záhoně nebo skalce, není to složité.

I když vřesy snáší relativně dobře vláhový deficit, nesmíte zapomenout na pravidelnou podzimní zálivku. Substráty, ve kterých jsou totiž vřesy a vřesovce dnes běžně prodávány, obsahují velké množství podílu rašeliny. Pokud takový substrát vyschne, je obtížné jej znovu navlhčit, a dostata tak vodu ke kořenům. V truhlíku tyto podzimní dekorativní vřesy obvykle nehnojíme, počkáme až na jejich přesazení do volné půdy, a až pak použijeme minerální hnojivo pro vřesy a okrasné dřeviny s dlouhým intervalem rozpustnosti

Podzimní dekorace - vřesy

 

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ