Jak na pěstování petunií ?

PetuniePetunie jsou bezpochyby jedna z nejoblíbenějších balkonových rostlin vůbec. Loni koncem října jsme měli na našich petúniích mnoho květů. Od jednoho starého zahradníka jsme dostali zajímavou radu – staré výhony s odkvetlými květy odřezávajte. Petunie pak znovu obrazí a bude stále krásně košatá a plná květů.

Přeci jen nám ale na podzim bylo líto hodit petunie na kompost, když dělaly celý rok na balkoně radost svými nádhernými květy. Mráz by jej jisto jistě spálil ( i když letošní zima byla opravdu velmi mírná) .Petunie v létě Na zkoušku jsme je se dvěma truhlíky přenesli do kuchyně. A pak jsem čekali, jestli budou dál růst, nebo ukončí svůj růst, protože — jak se všude píše — petúnie je letnička. K mému velkému potěšení kvetla petúnie až do druhé poloviny března. Moje petúnie vegetují v prostředí, které snáší jen velmi málo květin. Máme je v panelovém domě, jehož okna jsou obrácena k jihu, pod oknem je ústřední topení a v kuchyni se vaří na plynu. 

Sazenice petuniíKdyž na jaře koupíme sazeničky, pravidelně je každých 10—14 dní přihnojuji Krystalonem na balkonové květiny nebo Herbaponem, podle toho, co mám doma. Když petúnie mají dlouhé výhony (asi 50 cm), odštípnu je asi 3 cm nad zemí, zkrátím a dám do vázy, kde i v parném létě vydrží více než týden. Občas prokypřím zem a zalévám. Petúnie nesnášejí přeschnutí. Když přeschnou, jejich listy se slepí a je na ně žalostný pohled. Ale ani v tom případě není nic ztraceno. Truhlíky pro leji vždy vlažnou vodou, nechám do druhého dne a výhony, které jsou špatné, odříznu nožem až do míst, kde se tvoří nový obrost, to je asi 2—3 cm nad zemí. A petúnie pokračují v růstu dál.

 

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ