Pěstujeme pivoňky

PivoňkyO kráse pivoněk, zvláště čínských, bylo již tolik napsáno, že není třeba je zvlášť doporučovat. Květy jsou tak nádherné — a to jak na rostlině, tak i ve váze — že předstihnou mnoho jiných rostlin, jimž věnujeme pozornost. Jedinou námitkou by snad mohla být ta okolnost, že brzy odkvetou a že v pozdním létě obyčejně nejsou dost olistěné. Tu ovšem bývá vinen pěstitel sám. Kdyby po odkvětu lodyhu včas uřízl a nenechal ji nasazovat plody, kdyby za suchého počasí občas rostlinu zalil, pak by se listy udržely a byly by pro svoji dekorativnost i tak ozdobou v zahradě, třebaže nejsou barevné. Předpokladem ovšem je také dobré stanoviště, bohatá výživná půda, dobrý zdravotní stav rostliny a správně volená sorta. Správnou volbou sort můžeme také dobu květů značně prodloužili. Bohatost podpoříme přihnojením, a to bud starou, dobře proleželou chlévskou mrvou, nebo směsí 4 kg síranu amonného. 3,5 citrofosfátu a 2,5 kg 40% dras. soli na 1 ar.

 

Pěstování pivoněk

Stanoviště má být výslunné. Třebaže rostou i v polostínu, vyvinou se v plné kráse jen na stanovišti slunném. Tam, kde je slunce málo, vysadíme raději obyčejnou starodávnou a červeně kvetoucí pivoňku Paeonia officinalis, která má sice také raději výsluní, ale v polostínu kvete lépe než pivoňka čínská. Půda musí býti hluboká, alespoň 60—70 cm, dobře zpracovaná a výživná, raději těžší než lehká. V sušších a v lehkých půdách se pivoňky sice také daří, ale vytvářejí menší květy a listy nejsou v létě tak pěkné jako na stanovišti příhodném. Půda musí býti bohatá živinami. Z toho důvodu ji jednak vyhnojujeme již při vysazování, jednak přihnojujeme v dalších letech. Nesmíme zapomínali, že jako každé pereny, tak i pivoňky jsou po přesazení slabší, během 2—3 let se vyvinou v silné exempláře a v 6.—7. roce začínají slábnout,, neboť se rozrostou a vyčerpávají živiny stále na témž místě. Proto hnojíme již před vysazováním a později i k rostlinám. Dalším předpokladem je i dostatečná zálivka — která má býti důkladná zejména před rozvitím květů — a správná hloubka vsazení, jakož i dostatečná vzdálenost rostlin, aby se netísnily.

Přesazování pivoněk

PivoňkaPřesazovat se mají každým šestým až sedmým rokem, při čemž je zároveň dělíme, čímž získáme větší počet rostlin. Často se přesazují na jaře. Pokud rostliny dělíme jen málo a pokud jsme neporušili mnoho kořeny, kvetou v témž roce, třeba o něco slaběji, ale hojně dělené pivoňky — zvláště takové, které kupujeme — nekvetou při jarním přesazování v témž roce, nýbrž až v příštím, a proto je vždy lépe provádět dělení a přesazování koncem léta nebo začátkem podzimu, nejlépe v září, ač tak lze od srpna do října. Práce s dělením je jednoduchá: silným rýčem vyzvedneme kořeny a rozřezáváme je ostrou žabkou iak, aby každý oddělek měl několik puků. Dddělky vysazujeme pokud možno ihned, aby příliš nezavadly, a to nikoliv hluboko, nýbrž jen tak, aby byly asi 5 cm vysoko zakryty zemí. Hluboko sázené pivoňky nekvetou. Půda musí býti dobře propracována. Při vysazování skupin je nejlépe půdu převrstvit a přihnojit dobrým kompostem nebo dáti dospodu starou, proleženou mrvu, nikoli však přímo pod kořeny, nýbrž tak, aby byla alespoň 5 cm zakryta zemí, a na ni teprve kořeny vysazujeme. Aby byla výživnost země zaručena na delší dobu, doporučuji přimíchat do svrchní vrstvy půdy plnohodnotné hnojivo Citramfosku II, a to 3 kg na 1 krychl. metr země. Po vsazení rostliny dobře zalijeme, aby zem přilnula ke kořenům, které do zimy zesílí. Z jara nám takto ošetřené rostliny kvetou, třebaže plného rozkvětu dosáhneme až ve druhém nebo třetím roce po vysazení.

Starší rostliny vyžadují celkem jednoduchého ošetření, které spočívá v zálivce a odřezání květních lodyh. Kde je možné, přidáváme kompost nebo zetlelý hnůj – ten  ovšem nelze vždy získat a proto přihnojujeme průmyslovými hnojivy . Používáme buď směsi 4 kg síranu amonného se 3,5 kg citrofošfátu a 2,5 kg 40% draselné soli; kterou stejnoměrně rozhodíme a lehce zahrábneme na plochu 1 aru, nebo — což je jednodušší — 10 kg Citramfosky II, která má stejný účinek. Není-li možné provést toto, pak přihnojujeme

v době vegetace hnojivou zálivkou, a to od jara do července, vždy po 14 dnech roztokem 3—4 g hnojiva Hortus na 1 litr vody.

Druhy pivoněk

  • Albâtre (Avalanchě) vyznačuje se bujným růstem a bohatým olistěním, květy jsou velké, plné, krásného a šlechtilého tvaru, porculánově bílé. Odrůda je polopozdní.
  • Asa Gray, bujně rostoucí, polopozdní odrůda s velkým, plným, pleťově růžovým nebo lososově růžovým květem, který bývá lehce karmínově, lila skvrnitý.
  • Baroness Schroeder vyznačuje se silným, hustým růstem a velkým, plným, pleťově bílým, narůžovělým, jemně vonícím květem.
  • Duchesse de Memours je bujného růstu, vytváří husté trsy, květy jsou velké, sevřené, čistě bílé, pozdní. Tato sorta vyniká zvláště bohatým květenstvím, květy dlouho vydrží a jsou zejména v poupěti nádherné.
  • Edulis superba — růst je bujný, květy střední velikosti, velmi krásného tvaru a v hojném počtu, barvy čistě růžové se stříbřitým odstínem. Tato sorta jest jednou z nejranějších a výborná k řezu.
  • Felix Crousse — silný, bujný vzrůst, tmavozelené olistění, květy jsou tmavočerné, zářivé, rozvíjejí poměrně
  • Festiva maxima vytváří husté trsy, bohatě olistěné, listy jsou poměrně světlezelené, květy jsou jedny z nejranějších, bohaté, hustě plné, barvy čistě bílé, na okraji karmínově vroubené. Je jednou z nejlepších sort pro řez.
  • Kelways Dlorious — trs je střední velikosti, dobře olistěný, květy velmi velké, hustě plné, zářivě bílé s růžovým nádechem.
  • Lady Alexandra Duff vyznačuje se vysokým a bujným růstem a hojnými květy, které jsou růžově bílé.
  • La France roste bujně, květy jsou polopozdní, velké, hustě plné, jemné, jabloňově růžové barvy.
  • La Perle tvoří husté trsy a jest nápadná krásnými, pleťově růžovými květy se stříbřitým nádechem a nažloutlými okraji. Květy jsou polorané.
  • Le Cygne vytváří pevné, tenké lodyhy a tmavé olistění. Rané květy jsou čistě bílé se třpytivým zeleným nádechem uvnitř a jsou zvláště veliké.
  • Madame Emile Lemoine vyznačuje se silným, vysokým růstem a velkým, plným raným květem barvy bílé,narůžovělé se slabým nádechem do lososova.
  • Mad. Jules Dessert — růst je střední, květy polopozdní, velké, poloplné, něžně růžově bílé se slabým pleťovým nádechem.
  • Mad. M. Maurice — růst je bujný, květy velké, krásně plné, bělorůžové.
  • Mademoiselle Rousseau tvoří silné výhony, bohatě kvete, květy jsou hustě plné, bílé, uvnitř lososově stínované. Hodí se výborně k řezu.
  • Marie Crouse — poloraná odrůda s velkými, hustě plnými, pleťově růžovými květy.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ