České odrůdy tulipánů

Česko  je jedním z mála států mimo Holandska, který mi vlastni odrůdy tulipánů. Naši šlechtitelé v již za dob Československé republiky vyšlechtili několik původních odrůd, které jsou v oběhu aý do donešní doby. Díky svým zajímavým tvarům a malé  náročřnosti na pěstování je mají rádi zahrádkáři i dnes, téměř 50 let od jejich vyšlechtění.  Jsou to:

Androtneda L.

Autorem odrůdy je ing. Omasta. Povolena byla v roce 1966. Patří do skupiny jednoduchých pozdních tulipánů. Rostliny jsou 50—60 cm vysoké. Barva listu je tmavě zelená s výraznou tmavomodrou žilnatinou. Květy jsou široce vejcité, obvykle dosahují rozměrů 70X57 mm. Barva modrofialová stíněná bílou. Na vnitřní straně ie sytější modrofialové vybarvení. Terč i nitky jsou bílé. Barva prašníků je černofialová. Pyl je žlutý. Odrůda je vhodná pro výsadby, k řezu .

Aramis

Autorem odrůdy je ing. Omasta. Byla povolena v roce 1967. Patří do skupiny jednoduchých raných tulipánů. Rostliny jsou 25—32 cm vysoké. Barva kvetu je žlutá. Na bazi má bělavý nádech a po okrajích korunních plátků prokvétá cca 10 mm slabě červená barva. Na vnitřní straně květu je barva sytěji žlutá. V horní části prosvítá červená barva z vnější strany. Terč je sytě žlutý a není výrazně odlišen. Nitky, prašníky i pyl jsou rovněž žluté. Odrůda byla povolena především k rychlení, i  k rychlení v nádobách, což využijeme třeba pro jarní balkonové truhlíky , ale i jiné nádoby v průběhu jara a brzkého léta. Může dobře použít i do volné půdy.

Jago

Autorem odrůdy je J. Jiránek. Byla povolena v roce 1962. Rostliny, dosahují až 65 cm výšky. Patří do skupiny Breederových tulipánů. Barva kvělu je na bázi jasně žlutá, potom přechází do hnědě karmínově červené stíněné běložlulou barvou. Okraje jsou hnědožlutě zbarvené. Na vnitřní straně je květ sytě žlu¬tý s červenohnědým čárkováním. Barva nitek je sytě žlutá, barva prašníků černofialová. barva pylu je žlutá. Odrůda je vhodná především k řezu a na skupiny.

Orchidejka

Autorem odrůdy je J Jiránek. Byla povolena v roce 1961. Rostliny jsou až 60 cm vysoké. Patří do skupiny jednoduchých pozdních tulipánů. Tvar květu je zajímavě stavěn. Květní plátky se v polovině spirálově přetáčejí ven. Barva květu je světle karmínová, střed plátků silně nazelenalý. Na vnitřní straně je intenzivnější vybarvení, špičky a střed plátků jsou nazelenalé. Terč a nitky jsou krémové, prašníky fialové. Odrůda je vhodná do skupin a k řezu.

Plameny

Autorem odrůdy je J. Jiránek. Byla povolena v roce 1960. Patří do skupiny jednoduchých raných tulipánů. Rostliny jsou 30—40 cm vysoké. Barva listů je sytě zelená, ojíněná. Květy jsou dlouhé, štíhlé, korunní plátky mají zašpičatělé. Tmavě  červená barva květu přechází čárkovitě ve žlutý lem. Terč je sytě žlutý. Barva nitek je žlutá. Nitky a prašníky jsou černofialové. Odrůda. je vhodná na skupiny, k řezu i k rychlení.

Portos

Autorem odrůdy je J. Jiránek. Byla povolena v roce 1962. Patří do skupiny plných pozdních tulipánů. Rostliny jsou 45—50 cm vysoké. Květy jsou velké, plné. Barva květu na vnější straně je tmavě karmínově červená, na vnitřní straně šarlatově červená. Terč je citrónově žlutý. Nitky jsou rovněž žluté. Prašníky modrofialové. Odrůda je vhodná především do skupin a k řezu.

Sirlus L.

Autorem odrůdy je J. Jiránek. Byla povolena v roce 1966. Rostliny jsou 65—75 cm vysoké, list je tmavě zelený, ojíněný. Květy jsou široce vejčité. tupě zakončené. Barva je na vnější straně sytě žlutá s mat¬ným povrchem. Na vnitřní straně je sytě žlutá s intenzívním leskem. Barva terče je tmavě žlutá. Nitky, prašníky i pyl jisou rovněž žluté. Odrůda je pro svůj dlouhý pevný stonek zvlášť vhodná k řezu.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ