Zlaté lilie – jako balkonové květiny ?

Nejsnadnější a také nejúspěšnější způsob pěstování této lilie v zahradě nebo balkoně je kultura hrnková. Do květináče zahrádkář sežene vždy vhodnou zem a pro rostlinu v květináči vyhledá snadno v zahradě vhodné místo. Zem v květináči je nejlépe každoročně vyměňovat, aby se liliím dostalo co nejíce živin, neboť lilie, většinou s vyvinutým kořenovým systémem, jsou velcí „jedlíci“. Přihlédne-li se ke správnému výběru země a hlavně také polohy, pak tato lilie, považovaná za choulostivou, daří se v zahradě právě tak dobře, jako kterýkoli jiný „tvrdý“ druh.

Lilie

Zem pro zlatou lilii je vhodná písčitá. dokonale propustná, jejíž humusová část sestává asi ze 1/3 prosáté listovky. Dále lze použít každé dobré, nevápenité zahradní země, dostatečně promíchané s hrubozrnným říčním pískem. Při pěstování lilií se vyhýbáme rašelině. V přírodě nikde v rašelinné půdě lilie nerostou. Rašelina udržuje v zemi přílišnou vlhkost, která škodí cibulím, zvláště v zimě, kdy vyhnívají. Zato přímo ideálním hnojivém, které lilie velmi dobře snášejí a které se přimíchává do země již při sázení, je kostní moučka. Hrst kostní moučky působí příznivě na zdravý vzrůst rostlin a násadu květů.

Lilie

Květináče pro zlatou lilii volíme raději větší, 18—20 cm v průměru, aby se cibule dostaly hlouběji do země. Na dno květináče dáme drenáž z říčního písku. Cibule přijde pak do spodní poloviny. Osázené květináče se zalijí a zapustí na určeném místě až po okraj do země. Menší květináče musí přijít do země hlouběji, tak, aby vrchní část cibule byla asi 12 cm pod povrchem. Lilie zlatá vytváří kořeny z lodyhy nad cibulí. V zahradnické literatuře setkáváme se nejčastěji s názorem, že nejlepší místo pro zlatou lilii je mezi rhododendrony. Avšak již zem pro rhododendronv není vhodná pro zlatou lilii. Rhododendronům se u nás daří ve stínu stromů, po případě na sever ní straně. Zlatá lilie ve své vlaj Japonsku, je však Hill-lilie. tj. lilie pahorků a kopců, na nichž životní podmínky světelné a tepelné jsou jsou zcela odlišné.

V době sucha žádá pravidelnou hojnou zálivku. Nejlepší místo přpřezimování zlaté lilie je v zemi. Květináče zakopeme na podzim asi

20 cm hluboko do země. jejíž povrch přikryjeme vrstvou suchého listí, popřípadě ještě tenkou lepenkou, aby cibule byly přes zimu v suchu. Takse s nimi na jaře setkáme v bezvadném stavu. A po přesazování do nové země (kdy jsme nedali přednost přesázení již na podzim) budou kvést ještě bohatěji.

Lilie

Pozor – jde o lilii zlatou typickou ůzkolistou, nikoliv o její var. Lilium auratum platyphvllum, která má širší listy i květy, které nejsou

tak hustě tečkovány a jejíž pěstování ve volné zemi i v květináčích je snadnější.

 

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ