Vytrvalé balkonové trvalky – okrasný česnek

Česnek většina lidí zná pouze jako klasickou zeleninu, a v okrasné zahrádce si jej dovede představit málokdo. Vysokohorské druhy česneků používané jako skalničky mají ale málo společného s česnekem kuchyňským . Snad jen rodovou příslušnost, vzhledem se mu ale podobají velmi málo. Chybí jim ona intenzívní palčivá chuť a pach, ale také léčivé účinky fytoncidů. Skalní česneky jsou rozšířeny v mnoha oblastech zeměkoule. Vždyť jen u nás jich roste přes 40 druhů.

Pro naše alpinkáře jsou nejcennější zástupci alpinského původu a také některé druhy z dalekého východu, z hor a pustinných oblastí Cíny a Turkestanu. Už z tohoto náznaku je patrno, že jde o skalničky převážně suchobytné – xerofyty, charakterizované bud úzkými trávovitými listy, nebo listy širokými a tuhými a zemními cibulemi, uzpůsobenými k přetrváváni suchých období léta a drsné zimy. Použití okrasných druhů česneku na balkonech v nádobách se tak přímo nabízí – zvláště na jižní strany, kde je slunce palčivé a obsah nádob velmi rychle vysychá. Zde právě vyniknou přednosti těchto nenárčných , ale krásných trvalek

Druhy okrasného česneku

  • Allium karataviense — česnek turkestanský

    cibulovitá trvalka exotického zjevu, z podzemní poměrně velké cibule, na povrchu voskově bílé a lesklé, raší krátká lodyha s několika širokými, tuhými a přehnutými listy, zakončená velkým kulovitým okolíkem složeným z drobných kvítků masově narůžovělých a prostoupených tmavou kresbou. Jsou okrasné i v době dozrávání semen

  • Allium oreophilum — česnek skalomilný (Syn.: A. ostrovskianum)

    Kavkaz – Turkestan. Cibule kulovitá, bílá, květenství růžové s tmavým odstínem do červené. Výška 15—25 cm, kvete VI.—V..

  • Allium neapolitanum (Syn.: A. candidissimum) česnek neapolský

    Domovem v horách jižní Itálie a Francie. Listy kopinaté, stvol trojhranný, květy sněhobílé, vonné.Výška 20—30 cm. kvete VI.—VII.

  • Allium cyaneum — česnek chrpovitý

    drobná rostlina s trávovitými lístky a převislým modrým květenstvím. Ze stepí západní Číny. Svým charakterem druh jižní, suchomilný, nesnáší zimní vlhkost (příkrov), roste na vápně (drenáž).Výška 10—20 cm, kvete VII.—VIII.

  • Allium flavum — česnek žlutý

    věrný průvodce naší domácí květeny a jeden z nejcennějších oněch zmíněných 40 druhů. Listy úzké, květy žluté.Výška 15—25 cm. kvete VII.—VIII.

  • Allium albopilosum — česnek bělosrstnatý (Syn.: A. tubergenii)

    původní druh pochází z M. Asie. Květenství v hustém okolíku, bílé s namodralým nádechem, slabě vonné, dekorativní.Výška 40—60 cm. kvete VI.—VIL 

Česnek

Podmínky pro pěstování

  • Stanoviště

    Většina druhů žádá plné slunce a sucho v létě i v zimě. Tedy svažitá místa s rychlým odtokem vody, na skalce, skalním záhonku apod.

  • Zemina

    Stejný díl rašeliny nebo slatink.y (morovky) a listovky s drenáží a vápnem, pro Allium karataviense s drnovkou, A. Slavum — totéž, bez vápna. A. albopilosum. bez vápna a drenáže, s drnovkou.

  • Způsoby množení

    jsou téměř nevyčerpatelné: samovýsevem, záměrným výsevem brzo po sklizni (do misek — nechat přes zimu na mrazu), oddělováním dceřinných cibulek, dělením trsů (hlavně u trávolistých druhů), z nadzemních pupenů

  • Kdy a jak zalévat

    mladé semenáčky, po odkvětu vůbec nezalévat

  • Ochrana proti povětrnostním vlivům

    dbát, aby v zimě netrpěly podmočenou půdou a nevyhnily. Příkrov jen v prvních letech po zasazení, zejména u A. narcissiflorum

  • Čím přispět k zdárnému růstu

    druhy s většími cibulemi po 2—3 létech brzo po odkvětu z půdy vyjmout, uložit v suchém přítmí (pozor na myši). V září je vysadit na stanoviště s čerstvou zeminou. Trsnaté druhy zmlazovat občasným dělením. Kde se tato péče zanedbává, tam snadno zplaňují. Druhy s drobnými cibulkami sázíme pospolitě, tj. hnízdovitě. po 3—4 cibulkách pohromadě a v řídkém zápoji, aby jejich květenství lé¬pe vyniklo. Některé druhy česneků álií se pěkně vyjímají ve společném porostu, tak např. česnek narcisokvětý se zvonkem rainerovým (Campanula rainerii), česnek turkestanský spolu s tařicí skalní (Alyssum saxatile) nebo pryšcem myrtovitýrrt (Euphorbia myrsinites), ale vždy v promyšlené výsadbě a úpravě, aby se rostliny svým vzhledem (habitem) i pestrostí barev harmonicky doplňovaly.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ