Popínavé plaménky sluší každé terase

Plamének – Clematis je velmi známá a všeobecně oblíbená popínavá rostlina. Její využití ale není jen v okrasné zahradě, ale i na blakoně jako terasa. Můžeme jí nechat klasicky popnout po libovolné ozdobné mříži, některé druhy plaménků ale můžeme pěstovat v závěsných květináčích jako převislé balkonové květiny. Využíváme samozřejmě objemnější nádoby,a pečlivě dbáme na správnou a hlavně pravidelnou zálivku. V době květu samozřejmě nezapomeneme na pravidelnou dávku hnojiva.

Plamének - clematis

 Clematis vyžaduje normální, dobře zpracovanou zahradní půdu v dobré síle, poněvadž po léta nemění místo. Sazenice vsadíme o 2—5 cm hlouběji než původně byly. U sazenic z hrnků, jsou-li silně prokořeněné a kořeny pevně spletené, musíme kořeny opatrně rozložit, čímž uspíšíme ujmutí a další příznivý růst. Clematis snáší dobře zimu, přesto mu neuškodí, když hlavu nad kořeny zakryjeme slabou vrstvou hlíny. Miluje spíše sucho, přesto mu v suchém létě mírná zálivka prospěje. Daří se i v polostínu, kde později rozkvétá, ale déle kvete. Roste však i na plném slunci, má-li nadzemní část zastíněnou nízkými trvalkami (měsíčky) nebo slabou vrstvou listí!

Plamének - clematis

Nejotužilejší a na květ nejbohatší jsou druhy skupiny Jackmanii. Kvetou celé léto. Na zimu všechny Clematisy od vrchu zatahují. Protože suché šlahouny nejsou ozdobou zahrady, každý pěstitel ji na jaře sestřihává. A v tom se nejvíce chybuje. Nestříhá-li se Clematis vůbec, kvete jen na vrchu a spodek často zůstává holý. Sestřihá-li se hluboko, kvete slabě teprve k podzimu anebo nekvete vůbec. To záleží na druhu. Skupina Jackmanii není tak náročná. Nechá-li se od spodu méně párů oček, vyroste výše, ponechá-li se více párů oček, zakryjí šlahouny větší plochu. V obou případech kvetou později, protože silně rostou.

Plamének - clematis

U všech Clematisů provádí se řez až z jara, kdy jsou již zdravá očka nalitá. U ostatních skupin mimo Jackmanii se nejsilnější šlahouny zakrátí nad prvním nebo druhým vyvinutým očkem od vrchu, ostatní se pro zesílení zakrátí podle potřeby. U nižších keřovitých se podle tvaru keře zakrátí po první zdravá očka. Clematis bílý plný se nezakracuje vůbec, poněvadž kvete na starém dřevě. U tohoto se vystříhají jen staré odkvetlé části a staré zesláblé šlahouny se mohou postupně zmlazovat. Zmlazování platí podle potřeby i pro ostatní druhy a skupiny. Pravidla řezu nejsou, to si musí každý pěstitel sám vyzkoušet na druhu, který má. Za trochu trpělivosti bude pěstitel vždy odměněn jak krásným vzrůstem, tak květy.

Plamének - clematis

použité fotografie z webu www.popinave-rostliny.cz

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ