Pěstování růži v květináčích

Každý milovník růží může dosáhnout pěkných výsledků při pěstováni „královny“ květin v květináči. Chceme-li mít květy brzy, tj. v dubnu, musíme přitápět. Potřebujeme ale menší skleníček. Na 10—12 rostlin stačí 1—1,5 m2to je normální pařeništní okno. Pro květnové květenství stačí pařeniště. Růže zasázíme v říjnu do kořenáčů ve velikosti 12—14 cm. Do skleníčku je dáme začátkem prosince a ke konci prosince je seřízneme na dvě až tři očka podle síly. Nesmíme zapomenout na to, že růže pod sklem mají mnohem delší stonky než pěstěné venku. Ovšem ještě lépe je, zasázet rostliny do květináčů na jaře, to je v březnu nebo v dubnu. Potom je zapustíme do země do polostínu. Přes léto pěkně zakoření a jsou připraveny k rychlení.

Příprave země pro hrnkové růže

Na sázení vezmeme zem ze zahrádky a přimícháme do ní trochu kostní nebo rohové moučky a suchý kravský hnůj. Zem mícháme v poměru 9 ; 1, to je na devět lopat země jednu lopatu kravince s přimícháním trochy říčního písku. Růže přesazujeme po 2 až 3 letech do většího květináče. Můžeme dát také 2 až 3 rostliny do dřevěných truhlíků. Rostliny nesnášejí velké teploty. Pak mají slabé výhonky a velmi špatné a nevyvinuté květenství. Nejlepší je taíková teplota, jaká je v přírodě o dva měsíce později. Nejmenší teplota má být v lednu. v únoru, v březnu 12—15 °C.  Než se očika u růží otevřou, nesmí být teplota vyšší, jak kolem 5 °C.

RůžePři slunečních dnech musíme hodně větrat. Důležitá je zálivka a postřik. Rostliny můžeme stříkat jenom do té doby, dokud nemají listy. Na listy nesmí přijít voda. Nejlépe je rostliny zapustit do země, aby pokud možno nevysychaly. Jinak musíme být na zálivku velmi opatrní a .nejdříve zjistit,; zda rostlina opravdu potřebuje vodu a to dešťovou. Za vegetace hnojíme kravskou mrvou ředěnou vodou a to 2X měsíčně. V době velkých teplot (v dubnu nebo v květnu) je nutno větrat a částečně stínit.

Chceme-li růže do vázy, musíme-je řezat časně ráno;růže řezané v teplé části dne dlouho nevydrží. Nejlépe je řezat hodně uzavřená,, ale plně vyvinutá poupata. Jinakby růže ve váze nevykvetly.

Rychlení růží

K rychlení nemůžeme použít všechny růže. Musí to být takové druhy, které se dají rychlit. Nejlépe je začít s čajovkami a do další zkušenosti,to můžeme zkusit s polyantkami nebo floribundkami. Tento druh růží se i velmi osvědčil. Má krásné květenství jako čajovka a bohaté jako polyantka. Po odkvětu se snažíme, růže otužovat tím, že přestaneme topit. Později (v červnu) dáme rostliny do záhrady do stínu nebo polostínu. aby si odpočinuly a zaléváme podle potřeby. Na podzim je dáme znovu do skleníku a začneme znovu s rychlením. Některé druhy můžeme přirychlovat 10-15 let

Ruže

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ