Pěstování gloxinie

Jako je brambořik význačnou květinou naší tržní květeny zimní a předjarní, tak se stává gloxinie královnou letního trhu hrnkových květin. A právem. Vždyť je to kvetoucí drahokam, jehož nádheru lze přirovnat jen k orchidejím. I u nás zabývají se. nyní pěstěním gloxinií mnozí pokročilí zahradníci, kteří pochopili, že tím mohou dát na trh rostlinu, která se vždy prodá.

Kde jsou doby, kdy jsme si kupovali z ciziny drahé hlízy begónii a gloxinií, neboť jsme si nevěřili. Dnes si je pěstujeme tak lehce jako brambory, jen je k tomu třeba trochu odborných znalostí a hodně zkušeností a péče. Všechny ty pohádky o »zázracích« v Holandsku a Belgii už dávno padly!

Gloxinie

Jak na pěstování gloxinií

Chceme-li mít silné a pěkné rostliny, vyséváme semeno už koncem listopadu a začátkem prosince. Semeno bývá dobře klíčivé a po 10 dnech už vzchází. Při prvním lístečku přesazujeme. Hlavní podmínkou je, že teplota nesmí nikdy klesnout pod 20 stup. C. Gloxinie je na chlad velmi citlivá. Přesazujeme třikrát tak dosáhneme silných, hojně kvetoucích rostlin. Potom sázíme do květináčů 8—9 cm. Poslední přesázení je do. hrnků 12 cm, v nichž gloxinie udělají někdy i kolosální rostliny.

Milují směs země z rašelinové drti a listovky, s náležitým obsahem živin, dobře odkyselené a propustné. Gloxinie se skoro nezalévá čistou vodou, ta se musí pořád hnojit tekutým hnojivem — ostatně: z ničeho nic není, a když chceme mít výstavní exempláře, musíme pamatovat na živiny. Dávky hnojiv v zálivce nesmí být silné, zato pravidelné. Také na jejich složení nutno dbát, jednostranné hnojení dusíkem by se velmi vymstilo při násadě poupat.

Proč lidé odmítali — a odmítají dosud — u nás sebekrásnější gloxinii? Protože máme u nás, bohužel, květináře neodborníky, kteří nedovedou zákazníku říci nic odborného o jejím stanovišti a ošetřování. A také proto, že máme i pěstitele, kteří nedovedou než vyhnat gloxinii, která za několik hodin po přenesení do bytu klesne, zavadne a uhnije. Pochopitelně se zákazník zpraží — a nechce ji vidět. U správně vypěstěné gloxinie se to nestane — ta přináší kupci dlouhou radost svým hojným a krásným květenstvím.

Ve skleníku musíme dbát o dostatečnou vlhkost vzduchu. Jinak se nám záhy vyskytnou škůdci, na prvém místě pavouček a mšice. Těch se u gloxinií -těžko zbavujeme opatrným postřikem přípravky. Jakmile jednou jdou do květu, musíme s postřikem ustat.

Do kultury gloxinií se může dát jen ten, kdo má dostatek místa pod sklem. Kde se gloxinie musí směstnat, tam jsou vždy chuděry. Nejkrásnější zboží , je z pařníků, mnohde dá se také pěstovat ve volné půdě s náležitým stíněním a krytem. Vyžaduje to sice hodně péče, rostliny jsou tím krásnější.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ