Množení trvalek dělením

Z různých způsobů množení okrasných rostlin, zvláště trvalek, tzn. květin, kterým po ukončení vegetace odumírají nadzemní části a kořeny přezimují, aby na jaře znovu vyrašily, je nejsnazší množení dělením trsů. Tímto způsobem rozmnožujeme rostliny po odkvětu v době vegetace, t. j. v srpnu až do poloviny září. Z nejznámějších trvalek, které množíme dělením, jsou:

  • Antennaria (kociánek nebo též plešivec); je to vděčná trvalka, která může být použita jako náhrada za trávník. Hodí se k osázení suchých ploch nebo do skalek. Její stříbřitý porost, plazivě rostoucí, se dá dobře použít i na obruby záhonů. Množí se velmi jednoduše. Vyndané trsy rozdělíme na několik částí velikosti asi 5 cm, které zasázíme na připravené místo na vzdálenost asi 10 cm. Rostliny dobře přimáčkneme a vydatně zalijeme. Než rostliny důkladně zakoření, je vhodné přikrýt je roštím nebo chvojím, aby nebyly poškozeny ptactvem.

  • Kosatec má velmi mnoho odrůd. Tyto trvalky necháme po odkvětu odpočinout. Nejvhodnější doba k přesazování a rozmnožování je srpen. Kosatce přesazované v pozdějších měsících příští rok nekvetou, protože nestačí do podzimu náležitě zakořenit. Nikdy kosatce nepřesazujeme z jara. Jakmile kosatec dobudeme ze země, zkrátíme listy a seřízneme oddenky tak, aby měly jeden listový pupen s dobře vyvinutvmi postranními pupeny pro další rozvoj rostlin.

  • Aster (hvězdice): kvete v květnu a je vhodná do skupin, na obruby i do alpina. Jakmile rostlina odkvete a květní stonkv zaschnou, vyndáme vzrostlé trsy ze země a dělíme je podle toho, na jaká místa je chceme použít. Na záhony děláme menší trsy a při použití k dekoračním účelům necháváme trsy větší.

  • Dicentra spectabilis (srdcovnice): Kvete v dubnu až v červnu. Je to jedna z nejkrásnějších a nejoblíbenějších trvalek, která je vděčná za vydatnou zálivku v době sucha. Zvlášť vyniká svým vzrůstem jako silnější rostlina, vysazená samostatně v trávníku. Také tato trval¬ka se množí dělením v létě. Kořenový trs opatrně rozdělíme na několik částí, aby každý jednotlivý kus měl vlastní vegetační vrchol. Dicentra má dužnaté kořeny, které ve vlhku velnu snadno zahnívaji. Tam, kde se pěstuje Dicentra v humusnější půdě, kde je nebezpečí zahníváni poraněných kořenů, zasypáváme řezané rány vzniklé při rozdělování trsů, dřevěným uhlím. Také s přesazováním nesmíme otálet. Později přesazene rostliny špatné do zimy zakoření a je nebezpečí vymrznutí.

  • Doronicum — kamzičník. Záhy z jara již v dubnu vykvétá trvalka, která je velkou ozdobou zahrady i vhodnou rostlinou pro řezané květy do váz. Uříznuté květy vydrží ve váze i tri týdny. Touto trvalkou je Doronicum, rostlina nenáročná, kterou množíme rovněž v létě dělením trsů. Včas rozdělené rostliny již v následujícím roce na jaře kvetou. Známe několik druhů Doronicum. Některé mají květné stvoly vysoké, rozvětvené, s několika květy, některé jsou nízké s jedním květem na stvolu, jako na př. Doronicum clusii

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ