Hyacinty v květináči

Hyacinty pocházejí z Orientu. Jejich kultura byla v XVII. letí ve velkém zavedena v Holandsku. Kultury hyacint pokoušeli se zavést Dánové na ostrově Fyenu, Němci v okolí Berlína, ale i Američané, kteří v Holandsku mimo matečních ulí nakoupili několik lodí země. Tyto pokusy skončily nezdarem. Lepších výsledků bylo dosaženo s kulturou tulipánů, hlavně u rychlení Na  zahrádce sázíme hyacinty od září do prosince, někdy  lednu, není-li zamrzlá půda. Půda musí být propustná a dobře hnojená. Nejlépe se hoclí starý kompost s dobře zetlelým kravským nebo koňským hnojem, kterým hnojíme z jara pro podzimní sázení. Kultury všech cibulovin nesázíme po sobě, jen v případě nutnosti, musíme však starou zem alespoň na rýč vybrat a nahraditi novou. Čerstvý hnůj hyacinty ani jiné cibuloviny nesnášejí.

Hyacinty sázíme v lehčí půdě 12 cm hluboko, v půdě těžší 8—10 cm hluboko. Před příchodem mrazíků kryjeme chvojím.

Ve skupině sázíme hyacinty 8— 10 cm od sébe, při čemž kraje skupiny vysazujeme hustěji, 5—7 cm od sebe, u výsadeb kulovitých střed zvyšujeme.

 

 

Rychlení hyacint 

Především květináč, lepší starší, nové před upotřebením máčíme neboť obsahují sanitr, dostatek vysoký v průměru, aby po zasazení cibule tato měla alespoň 2 cm volného místa k okraji květníku.

  • Zem – dobrá pařeništní, promíchaná starým zetlelým hnojem s 1/2 hrubšího písku.
  • Sázení – na dno květináče v místě odtokové dírky položíme střep z rozbitého květníku, zasypeme vrstvou říčního písku a květník asi do dvou třetin zaplníme zemí, na kterou cibuli posadíme a zemí úplně zasypeme. Zasazená cibule musí býti však ve stejné výši s okrajem květináče. Dobře zalijeme odraženou vodou.
  • Další pěstování -nasázené cibule stavíme v tmavém od mrazu chráněném sklepě na vrstvu písku, nebo květináče do písku zapouštíme a zaléváme, aby něpřeschly. Je-li dostatek místa, můžeme ve sklepě zřídit záhon, ohraničený prknem. Ná dno dáme vrstvu písku asi 3—5 cm, na kterou květníky stavíme a zasypeme touž zemí, do které jsme je vysazovali. Tímto způsobem udržujeme stejnoměrnou vlhkost. Hyacinty ze sklepa přenášíme do místnosti asi 10° C teplé v době, kdy vytvořily květný stvol a kryjeme papírovým kornoutem. Rostlinu zaléváme, po případě rosíme. Po 4 až 6 dnech, kdy květ vyraší nad listy, teplotu zvýšíme (nejvýše 20° C) a rostlinu stavíme do plného světla.Papírový kornout, který měníme podle vzrůstu květu, sejímáme v době, kdy květná lata se zabarvuje.
  • Plné květenství nám hyacinta vytvoří asi za 10—15 neděl. Rozkvetlé hyacinty dáváme do studená, nejlépe mezi okna (5—8° C), chráníme před sluncem a zaléváme studenou vodou. Při tomto ošetření trvá květenství 6—9 neděl.
  • K rychlení může zahrádkář použít i pařeniště, z kterého vyhází zem. Na dno postaví květináče a zahází zemí. Na zimu nasadí okna, kryje slaměnými rohožemi, na které pokládá prkna.
  • Jiný způsob – v zahrádce vykopeme 30—40 cm hlubokou jámu, na dno složíme vysazené květináče, dobře zalijeme a zasypeme vykopanou zemí. Za suchého podzimu občas důkladně polijeme vodou. Před příchodem mrazů kryjeme slámou, chvojím a pod. V době, kdy počítáme, že hyacinty vytvoří květné stvoly, nejlépe za poledne za bezmrazého dne, květníky vykopáme a přeneseme do teplejší místnosti a pokračujeme v dopěstění

Pěstování hycinatu na vodě

Používáme speciálních hyacintových sklenic které naplníme vodou (dešťová nebo studničná) tak, aby spodek cibule byl asi 1 cm ponořen ve vodě do doby, než nabobtná (asi 24 hodin). Po této době vodu odlijeme tak, aby spodek cibule (korunka) se dotýkal vodní hladiny. Sklenice s cibulemi stavíme do tmy a do chladna. Vypařenou vodu doléváme. Přidáme-li do vody kousky dřevěného uhlí, není třeba vodu měniti. Stane-li se však, že některý kořinek shhnije a zkalí vodu, cibule opatrně vyndáme (pozor na kořínky), propereme v čisté vodě a znovu zasadíme do čisté vypařené sklenice.

Zakořeněné cibule, které vytvoří květné poupě (květný stvol), přeneseme do teplejší místnosti ke světlu. Kryjeme papírovým kornoutem.

Pěstování hyacintů po odkvětu

Plnokvěté hyacinty vykvétají mezi 10. až 15. únorem. Americké hyacinty jsou vlastně mateční cibule ze 3—4-leté kultury. Hyacinty miniaturní jsou oddělky cibulí matečních, pěstované 2—3 roky na záhonech. Francouzské vánoční hyacinty se pěstují kolem Toulonu, mají menší cibule nežli holandské a vyhánějí více květných stvolů. Kvetou v listopadu a v prosinci, pro venek se nehodí.

Nové druhy : 

  • Gerrit Van der May — zářivě krásné růžové barvy
  • Imperotor čistě růžový, je však poněkud tmavší v srdíčku
  • Jan Bos zářivě červený, La Victoire karmínově červený, pro pozdější květenství, výborný pro venek
  • King of the Blues tmavomodný s purpurovým nádechem, silně vonící
  • Bismarck blankytně modrý, ranný druh
  • Gelber Hammer barvy zlatožluté, Prinz Heinrich slámově žlutý
  • Lord Balfour kouřově fialové lila barvy, dobrý k rychlení.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ