Čemeřice – květina pro jarní truhlíky

Pokud hledáte odolnou trvalku, která rozzáří Vaše jarní truhlíky, máme pro Vás tip – Čemeřici. Samotný rod Helleborus — čemeřice

Má přes 40 druhů, více zahradních odrůd a kříženců. Převládali druhy trvale zelené, vysoké od 30 do 80 cm. Zahrádkáře zajímají druhy nízké.

Helleborus niger — čemeřice černá neboli sněhovka

Čemřice je trvalka s trvale zelenými kožovitými listy o 7—9 úkrojcích Lodyhy jsou pevné, bezlisté, jen s ne dělenými listeny, na každé 1—2 velké květy s bílým kalichem, napodobujícím korunu. Po odkvětu kalich zezelená a vytrvá až do uzrání semeníků —  měchýřků. Semena jsou černá, sotva 1,0 mm v průměru. Výška 25—30 cm, kvete I.—III. Čemeřice pochází  z již. a východ vápencových Alp. zvlášť hojně ve vlhčích lesích podhorského pásma, odtud pronikla po ostatním světě.

Druhy a pěstování čemeřic

  • Helleborus niger var. praeeox — Čemeřice černá  – odrůda  časná, nejcennější pro vysokohor. alpinum! 15—20 cm. I.—II,
  • Helleborus atrorubens — čemeřice  tmavočervená –  listy stále zelené, květy kalně tmavě červené. 30—40 cm. III.—IV
  • Helleborus foetidus — čemeřice. smrdutá, stále zelená, lodyhy přímé, květy kulovité, převislé. zelené. 50—70 cm, I.—IV.
  • Helleborus purpurescens — čemeřice modronachová, listy opadavé, květy matně purpurové. 30—40 cm, III.—IV.

Čemeřice snáší poloha východní, jihozápad. polostín, vlhčí, na úpatí skalky pod stromy, při okrajích okrasnýc dřevin. Stín snáší í úplný, ale pak špatné kvete. Na plném slunci ae růst. zpomaluje, rostlina málo kvete a po čase i zaniká. Patří mezi oblíbené skalničky a trvalky pěstované na zahradě už od 50-tých let. Na půdu je čemeřice nenáročná : stejný díl listovky a rašeliny , množíme jí  dělením silných trsů během léta. Možný je i výsev do nádob po 3—4 semenech do květináčků průměru 5—6 cm s drenáží, do jemně přesáté směsi zeminy. Semena zasypeme 3—4 mrr vrstvičkou, přitlačíme k povrchu, přerosíme a nádoby dáme do studeného skleníku  nebo improvizovaném záhonku do vrstvy drobného štěrku s rašelinou. Shora výsev lehce přistíníme nebo napneme pruhlednoufolií. Po několika týdnech výsev pokryjeme asi 1 cm silnou vrstvou jemně posekaného bílého mechu, aby povrch neokoral a nepřesýchal. Vzklíčené sazeni ce necháme v pařeništi a v nádobách 1—2 roky, načež je bud vysázíme na určené místo ven nebo je přesadíme do větších nádob. Třetím rokem semenáče zakvétají.

Dělení silnějších trsů po odkvětu je sice možné a snadné, ale málo vhodné, nebof rozdělené trsy dlouho nekvětou.Zaléváme pouze  za dlouhotrvajících veder. Jílovitá půda nebo příliš časté zalévání způsobuje černohnědé skvrny na listech, velké asi 2—3 cm způsobené houbou Conithyrium hellebori. K omezení výskytu stačí skvrny z ukrojků listových vystříhat a spálit Preventivně pak stříkáme Kuprikolem, nebo jiným měďnatým přípravkem.

 

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ