Čechravy – balkonovky do stínu a polostínu

Pokud hledáte trvalku do míst, kde Vám moc balkonových květin zrovna neroste, neměli byste zapomenout na kvetoucí Čechravu . Ta patří ke znamenitým představitelům polostinné květeny našich zahrad Zahradníci je nazývají čechravy, hlavně pro vzdušnou, jakoby nadýchnutou stavbu květů, jež připomínají miniaturní květy šeříků. Tyto trvalky získávají stále větší oblibu zejména v posledních letech, kdy byl jejich sortiment obohacen o mnoho nových, velmi hodnotných a krásných sort, vyznačujících se hlavně bohatým květenstvím, ladnými tvary a zářivými barvami.

Čechravy, které patří do čeledi rostlin lomikamenovitých (Saxifragaceae) se vyskytují ve volné přírodě asi ve 30 druzích, rostoucích převážně ve východní Asii, na Jávě, Filipínách a v severní Americe. Druhy, které pocházejí z Jávy a Filipín, nejsou v našich klimatických podmínkách zimovzdomé. Z ostatních asi 9 původních přírodníchdruhů se v našich zahradách pěstují pouze jejich kříženci.

Astilbe - Čechrava

Čechravy jsou poměrně statné, v suchém prostředí trochu nižší, bohatě olistěné, s listy dvakrát až třikrát troj četně dělenými, jejichž jednotlivé lístky jsou svraskalé, ostře pilovité a většinou nelesklé. Květní laty vždy nápadně vynikají nad listy a zdobí zahrady i sady podle jednotlivých skupin a sort od června až do září. Patří plným právem k nejvhodnějším trvalkám pro polostinné partie a zasloužily by si ještě většího rozšíření, nežli dosud. Mají rády humózní, přiměřeně vlhkou zem a dokonce jim nevadí ani přechodně zamokřené stanoviště. V dostatečně vlhké půdě prospívají i na slunci, jinak jim docela dobře vyhovuje mírný polostín. Nesnášejí ale dobře blízkost mělce kořenících dřevin, takže třeba s podzimními vřesy je vysadíme jen obtížně.

Jakmile se jednou tyto velmi pěkně olistěné rostliny rozrostou, bohatě pokryjí půdu a udusí plevely. Na jednom místě vydrží velmi dlouho a jsou vděčné za občasné přihnojení vyzrálým kompostem. Vysazujeme je do polostinných záhonů, nebo na rabátka mezi ostatní pereny, některé mohutnější sorty se mohou vysazovat samostatně jako solitéry, menší druhy pak můžeme bez obav vysazovat do menších nádob

Pečlivě ošetřované a dobře živené rostliny dávají bohatství květů, které lze použít i k řezu. Je jen zapotřebí, aby přišly hned po uříznutí do vody. Potom vydrží ve vázách mnoho dní zářivé a svěží.

 

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ