Trvalky v květnu

V květnu skalničky z časně kvetoucích druhů už odkvetly, hlvně v teplejších polohách a půdách. Když jim zaschly květné stonky, přikročíme k dělení trsů. Chceme-li, aby se  rychle vzpamatovali po těžké operaci, sázíme je na pravený záhonek s přimíšenou rašelinou, listovkou, případně kompostem. Třeba ale zdůraznit, že příliš živné půdy skalničkám nesvědčí. Zvláště polštářovité druhy, jako na př. floxy (Phlox  amoena), štěničník prim. aurikule, jsou velmi citlivé na půdy živné dusíkem.

Když prozatímně nasázené skalničky zakořenily, můžeme je sázet na určené noviště. Semeno trvalek vyséváme počátkem května na připravený záhonek. Vysetý záhonek přistíníme třeba chvojí, kteroú jsme ukryli na zimu choulostivější druhy trvalek . Nevadí, že jehličí opadlo. Zaléváme přes chvoj, a když  vyklíčí, chvoj odstraníme. Rozsazujeme semenáčky trvalek vysetých v podzimu nebo v zimě (hořce, oměje) a lilií, když jsme je seli do bedničky v podzimu a chovai li je v chladné místnosti u světlého okna. Semenáčky lilií sázíme na záhonky, a to tak, žé malé cibulky umístíme asi 3—4 cm pod povrch země.

Počátkem května bude nejvyššf čas na dělení trsů dahlií (jiřinek). Můžeme sázet ještě hlízy pozdních mečíkových sort, aby nám kvetly až na podzim. Růžkaté violky, třeba kvetou, můžeme vyzvednout, zkrátit, rozdělit a nasázet. Pokvetou až do podzimu. V polovině května můžeme sázet dosny (Canna). Sázíme je tak, aby hlízovité oddenky byly pokryty 3—4 cm zemí. Když odkvetly řepčíky (císařské koruny — Fritillaria imperialis) a jejich květné stvoly zaschly, mohou se přesázet. Lépe než na slunci se jim daří v mírném stínu pod korunami stromů. Hlízy se sázejí 15—20—25 cm pod povrch, podle své síly. V polovině května můžeme sázet ven hlízovité útvary žluté zantedeschie (žlutokvěté kaly). Dříve kvetou, když je nasázíme koncem dubna až počátkem května do hrnků a pak vysázíme. Kvetou v létě krásnými žlutými, kornoutovitými květy příjemné vůně. Na podzim je ošetříme jako dahlié. Mají pestré listy. Odkvětající trsy trvalek zbavujeme usychajících květů. Na tulipánech a narcisech ponecháme listy co nejdéle. Cím déle může cibule asimilovat, tím bude větší.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ