Polníček – zelenina na balkoně

Jednoduchý způsob, jak si i na podzim vypěstovat doma na balkoně nebo za oknem čerstvou zeleninu – představují salátové bylinky – třeba polníček. Na pěstování i prostor je zcela nenáročný a jistě volné místo, kam byste mohli vyset tuto jemnou salátovou zeleninu, která obohatí jídelníček v zimě a v časném jaře, kdy bývá o čerstvou zeleninu dlouho nouze.

Polníček

Polniček vyséváme jako špenát, ale hodně řídce, aby dorůstající sazeničky měly dost místa a vytvořily pěkná k zemi přisedlé, šťavnaté růžice listů, které pak po trochách sklízíme.  Polníček je možné bez obav vysévat do nádob, např. do prostornějších květináčů nebo mělkých bedniček, truhlíčků, hlubších květinových misek atd. Výsev udržujte mírně vlhký a nádoby postavte na balkóně, na vlažné chodbě, vždy co nejblíž dennímu světlu.

Je třeba použít dostatečně výřivný substrát, a nebojíme se tedy běžný zahradnický substrát doplnit trochou kompostu. Pokud polníček pěstujeme uvnitř za oknem, dáme pozor, aby měl v teplém bytě dostatek světla, jinak rychle yvtáhne do výšky, a nevytvoří dostatek listů. Pokud venku nesjou hlášeny přízemí mrazíky, necháme jej klidně na vnější straně oken.

U nás se polniček připravuje jako osvěžující vitamínovýsalát (s olejem, citrónem, kečupem atd.). Dříve býval hlavni součástí tzv. jarních bylinkových polévek proti kurdějím (avitamináza) , k obkládání studených mís a také jako dietní špenát.

Polniček, botanicky správně kozlíček jarní — Valerianella olitoria — se pěstuje jako rostlina dvouletá. Semena seženeta v nejbliřším zahradnictví, a pěstování polníčku zvládne úplně každý. Obsah sáčku stačí na osetí plochy 1 m 2 a získáte sklizeň 500—700 g lahůdkové zeleniny, která může obě zmíněné zeleniny, salát i špenát, po celou nahrazovat.

 

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ