Nové odrůdy lilií do nádob

Ze skupiny Longiflorum hybridů byla dovezena zahradní odrůda Mount Everest, která je výsledkem práce holandských šlechtitelů. Květy jsou bílé se slabě nažloutlým hrdlem. Rostlina dosahuje výšky 100-120 cm. Vytváří 5 i více květů, které mají průměr 10—12 cm. Tvar květů je trubkovitý. Trubka u této odrůdy je silně protáhlá a zúžená. Listy jsou světle zelené, kopinaté, na lodyze střídavě postavené. Kvete v červenci a květy příjemně voní. Velmi dobře se množí semenem. Semenáče vykvétají často již druhým rokem po výsevu. Je mrazuvzdorná, ale nesnáší přílišné vlhko. Hodí se pro hrnkovou kulturu a velmi dobře i pro řez. Při výsadbě je třeba vědět, že tato odrůda vyžaduje spíše polostín a že snáší vápník v půdě. Nevýhodou je její krátkověkost.

Několik dalších odrůd dovezených lilií je ze skupiny „Trubkovitých — Aurelian hybridů“. Jsou to odrůdy Helios, Black Dragon a Royal Gold, který patří do podskupiny čínských trubkovitých lilií.

První z nich, odrůda Helios, má klasické trubkovité široce otevřené květy barvy zlatožluté. Vnější barva květů má zelenavý nádech a pruhy, které se směrem k hrdlu květu ztrácejí. Na rostlině bývá 8—10 i více slabě voných květů o průměru 15 až 17 cm. Listy jsou úzce kopinaté tmavě zelené a v horní třetině lodyhy značně zkrácené. Lodyha dosahuje výšky 150—180 cm a velmi často bývá mírně obloukovitě sehnutá. Kvete v červenci. Je mrazuvzdorná a dost odolná. Snáší dobře i mírný polostín.

Pěkným výpěstkem je i odrůda Black Dragon. Je výsledkem celé série křížení vybraných mateřských rostlin. Překvapuje krásnými trubkovitými květy, které příjemně voní. Na mohutném stonku, který dosahuje výšky až 150 cm, bývá 10 až 12 květů. Jejich vnitřní barva je smetanově bílá, vnější je purpurově hnědá. Prašníky jsou tmavohnědé. Průměr květu je asi 15 cm. Listy jsou úzké, tmavě zelené, střídavé. Rostlina kvete v červenci. Je dost citlivá na přesazování a první rok po přesazení většinou nekvete. Je mrazuvzdorná a i jinak poměrně odolná. Nevyžaduje zvláštní péči Snáší slunce nebo lehký polostín Vápník v půdě jí nijak nevadí.

Poslední ze skupiny Aurelian hyb¬ridů je odrůda Royal Gold. Druhý název je také „Zlatá královská lilie“. Tato zlatě zářící sestra elegantní královské lilie vyniká nejen krásným tvarem, ale i barvou a vůní. Tvar květu je trubkovitý a dosahuje průměru 15 i více cm. Barva květu je zlatožlutá, zvenčí rezavě hnědá. Prašníky jsou žlutohnědé Dosahuje výšky 130—150 cm a mívá

12 i více květů, které jsou uspořádány v okolíku. Listy jsou tmavě zelené, úzké, střídavě postavené. Kvete v červnu a červenci. Je rovněž dost citlivá na přesazení. Jinak je mrazuvzdorná a nenáročná. Snáší slunce i polostín. Vápník v půdě jí nevadí.

Lilie – orientální hybridy

Krásné odrůdy dovezených lilií, i když v menším množství, jsou také ze skupiny Orientálních hybridů. Naši pozornost upoutají především zvláštním tvarem svých květů. Jejich zbarvení je pestré, spíše trochu exotické. Jde o odrůdu Imperiál Crimson a Jamboree Strain. První z nich Imperiál Crimson překvapuje krásně karmínově červeným zbarvením květů. Je to vskutku kouzelná odrůda, která mění svou barevnou intenzitu. Barva okvětních lístků se směrem k okrajům mění do stále světlejších tónů a okraj květů je rámován bílým proužkem. Pyl je zlatožlutý. Špičky květů se otáčejí nazpět a tvar květů se mění od plochých až po miskovité. Spodní strana květu je stříbrobílá. Rostlina dosahuje výšky 150 až 180 cm. Květy jsou umístěny na mohutných stoncích v počtu 12 i více a mají průměr okolo 20 cm. Listy jsou sytě zelené, dost široké. Rostlina kvete v srpnu. Je mrazuvzdorná, spíše podléhá hnilobě.

Druhou krásnou květinou je odrůda Jamboree Strain. Vyniká mimořádně pěkným zbarvením, které je karmínově červené, tmavě stříkané a okraj květu má úzký stříbřitě bílý lem. I tvar květu je mimo¬řádně pěkný. Je turbanovitý se silně otočenými špičkami korunních plátků. Prašníky jsou červenohnědé. Jednotlivé květy dosahují průměru až 17 cm a jsou na dlouhých stoncích. Na starších rostlinách bývá 14 i více květů. Výška rostlin je 130 až 150 cm. Listy jsou sytě zelené, dost široké a jsou střídavě postavené. Odrůda Jamboree Strain kvete koncem července a v srpnu. Vyžaduje slunce. I když vypadá velmi exoticky, je otužilá, mrazuvzdorná a patří právem k nejodolnějším zahradním liliím. Zimní Kryt neslouží proti mrazům, ale spíše proti nadměrné vlhkosti, která může způsobit zahnívání cibulí.

 

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ