Nové druhy mečíků – gladiolů

V posledních létech bylo vyšlechtěno několik nových odrůd mečíků, které nyní přicházejí do oběhu. V České republice se mečíky  plně vyrovnají zahraničním špičkovým odrůdám. Jsou neobvykle zajímavá pro zahrádkáře pro svou krásu, nenáročnost a odolnost proti chorobám. Obohatí také sortimenty sběratelů odrůd této krásné květiny, jejichž počet u nás stále roste. Hlízy těchto odrůd jsou k dostání v prodejnách většiny zahradnictví a zahjradních center, stačí jen vybrat tu správnou. Pro výsadbu na teresách do  nádob, a enbo na předzahrádkách, jsou mečíky stále jednou z možností, jak jednoduše a rychle vyřečit tento druh výsadby.

  • Ametyst — odrůda byla vyšlechtěna panem Hanákem ve Staré Vsi u Přerova. Květy mají barvu světle fialovou. Uvnitř květu je bílá skvrna s karmínovou čárkou. Povrch květu je matný. Okraje plátků jsou vroubkované. Květy jsou uspořádány ve dvou řadách. Odrůda má velmi dobrý množitelský koeficiente spolehlivě vykvétá i z většího brutu.
  • Fidel — odrůda byla vyšlechtěna p. Zitou ve Výzkumném ústavu řepařském v Semčicích. Květy jsou růžové barvy. Na dně jícnu je karmínově červená hvězdička, která přechází na spodní plátky a vytváří čer¬venou skvrnu. Květy jsou uspořádány ve dvou řadách. Patří mezi pozdní odrůdy. Rostliny zdravě rostou a jsou odolné vůči nepříznivému počasí. Má velmi dobrý množitelský koeficient.
  • Harém –  Odrůda byla vyšlechtěna p. Jindříškem v Heřmanově Městci. Květy mají barvu lososově růžovou. Rostliny zdravě rostou a vydrží dlouho ve váze. Hlízy jsou středně velké a ploché.
  • Perla — orůda byla vyšlechtěna p. Jindříškem v Heřmanově Městci. Květy jsou stříbřitě růžové a mají asi 15 cm v průměru. Jsou uspořádány ve dvou řadách. Odrůda je raná. Má dobrý množitelský koeficient.
  • Pohádka — rovněž výpěstek p. Jindřiška. Je čistě bílá. uvnitř květu přechází v jemný zelenavý odstín. Květy jsou pravidelně široce otevřené. Odrůda má dobrý množitelský koeficient.
  • Šárka — poslední novinka p. Jindříška. Květy mají základní barvu růžově fialovou. Na okrajích korunních plátků je sytější žíhání. Korunní plátky jsou měkké. Květy jsou spirálovitě uspořádány a jsou zvlněné. Odrůda má dobrý množitelský koeficient.
  • Valentina — byla vyšlechtěna p. Sokolem ve Skutči u Chrudimě. Květ je v okrajích plátků šarlatově červený, středem plátku prochází světlejší proužek. V jícnu je pivoňkovitě purpurová hvězdička. Povrch květu je lesklý a drsný. Okraje korunních plátků jsou zvlněné. Květy jsou pevné. Jsou uspořádány ve dvou řadách. Odrůda dobře vykvétá a je odolná vůči nepříznivému počasí.
  • Veronika — rovněž výpěstek p. Sokola. Patří do skupiny odrůd se zvlněnými květy. Základní barva květu je cattkyově purpurová. Květy mají v průměru 14—15 cm. Jsou uspořádány ve dvou řadách. Vykvétají dobře až do špičky. Má dobrý množitelský koeficient. Je středně raná.
  • Vesna — byla vyšlechtěna p. Jindříškem v Heřmanově Městci. Květy jsou sirově žluté s hnědou čárkou uvnitř. Najednou vykvétá 6—8 květu. které měří v průměru 14—15 cm. Rostliny zdravě rostou a jsou odolné vůči nepříznivému počasí.
  • Vysočina — byla vyšlechtěna p. Sokolem ve Skutči. Květy jsou hustě Uspořádány ve dvou řadách. Základní barva je světle růžová s jemnými tmavšími čárkami v okrajích korunních plátků. V jícnu je mramorováni v karmínové barvě. Povrch květu je drsný. Okraje květních plátků jsou silně zkadeřené. Plátky jsou pevné. Pro hustou stavbu květenství a silné zkadeřené květy je bo velmi atraktivní odrůda, jaká se doposud v našem sortimentu nevyskytovala.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ