Množíme hyacinty pro vlastní výsadbu na balkoně

Hyacintové cibuleNarychlená hyacintová cibule nesmi být po odkvětu zahozena jako nepotřebná. Právě narychlená cibule může přinést zahrádkáři, milovníku květin, mnoho dalších radostí. Než takováto cibule k rychlení vyroste, trvá to 4—5 let. Jarní použití hyacintů na balkonech tedy nemusí být jednorázvou záležitostí, ale je možné hyacintové cibule uchovat i pro další sezonu. Jak tedy na to ?

Množení hyacintových cibulí

Při poranění cibulové suknice hyacintu narůstá pacibulka. ÚPOkud tedy cibulové suknice úmyslně poraníte – získáte nové pacibuiky, které při dobrém hnojení a ošetřování vyrostou v pěkné cibule s velkými květy. Mateřské cibule musí být vlášť velké a zdravé. Cibule byla rozřízněte do kříže případně hvězdice Takto upravené cibule uložte do květinových hrnků, a to řezem nahoru. Navrch postavte menší květinové hrnky a dajte do tepla a temna – třeba do sklepana cca tři měsíce.

Na cibulích naroste velké množství pacibulek, které opatrně oddělte a zasaďte.  Použijte dobrou hlinitopísčitou zem, kterou promíchejte asi jednou třetinou prosáté zeminy ze starého kompostu z listí, drnovky a úplně zetlelého hnoje. Touto směsí naplňte květináče a do nich opatrně pacibulky zasázejte. Takto osázené hrnky zakopejte hluboko do země v zahradě a na zimu přikryjte ještě listím

Pacibulky zjara vyrašé a při dobrých podmínkách dobře rostou. První rok budou veškeré pacibulky velké jako lískový ořech a některé i větší. Rok poté již vykvetou a měly 10—14 cm velké krásné květy.

Hnojení hyacintů

A nakonec, kdo chce hyacinty pěstovat, musí dobře hnojit

1.  Dobrým starým kompostem a zalévat jednou za 14 dnů ředěným hnojivém „Hortus“ nebo „Sfinx“.

2.  Jakmile květ hyacinty začne u vrchu rezivět, vadnout, nebo tvořit semeník, nutno květ vyříznout, aby nezeslaboval cibuli nebo pacibuli, která třeba narůstá. Stane se také, že některá cibule se sama celá rozsype v několik větších cibuli.

3.  Vyříznuti květu je velmi důležité, a to nejen u velkých květů, ale hlavně při množení u pacibulí.

4.  Nejlépe se množí hyacinty růžové, bleděmodré a modré jednoduché. Bílé hyacinty jsou zvlášť náročné na půdu a nesnášejí přílišné vlhko, zahnívaji

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ