Měsíček lékařský – léčivý i krásný

Měsíček lékařskýMěsíček patří mezi naprosto neprávem opomíjenou letničku, která se může použít i pro výsadby do větších nádob na balkonech nebo terasách . Právě konec březina a začátek dubna je vhodný pro výsev měsíčků. Měsíček lékařský (Caiendula officinalis) byl pěstován ve středoevropských zahradách již ve 13. století. Kromě okrasné hodnoty byly v minulosti oceňovány především jeho léčivé účinky, používal se hlavně jako prostředek proti žlučníkovým bolestem.

Rod Caiendula zahrnuje asi 20 druhů, jež jsou rozšířeny převážně ve Středomoří, od Iránu až po Kanárské ostrovy. Patří do čeledi Asteraceae (hvědznicovité). Latinské pojmenování je odvozeno od slova calendae, což znamená první den každého měsíce. Tím je také vyjádřena skutečnost, že ve své domovině kvetou měsíčky prakticky po celý rok.

Rostliny vytváří 30 až 70 cm vysoké, bohatě rozvětvené keříčky, lepkavě žlaznaté, jemně ochmýřené, a aromatické. Listy i lodyhy jsou poměrně křehké a snadno se lámou. Původní druh má květy jednoduché, 6 až 7 cm široké, žlutooranžové s tmavším středem.

 

Jak pěstovat měsíček zahradní

Měsíček lékařskýPro jejich nenáročnost a otužilost se s nimi sekáváme téměř v každé zahradě. Rostou poměrně rychle na slunci i v polostínu, zvláště jeli půda dostatečně zásobena vápnem. Vysévají se přímo na stanoviště, vzcházejí během 1 až 2 týdnů a po vzejiti se vyjednotí na vzdálenost asi 20 cm. Přebytečné rostliny se mohou podle potřeby přesazovat. Během vegetace jim nemusíme věnovat mnoho péče, naopak často bujným růstem utlačují jiné rostliny ve svém okolí. To oceníme velmi v nádobách a truhlících, protože péče o ně je opravdu minimální

Pokud jsme vyseli měsíčky včas, dočkáme se prvních .květů již v polovině června. Obvykle kvetou na záhoně 6 až 7 týdnů, ale pokud odstraňujeme odkvetlé květy včas, udržíme je v květu přes celé léto. Jakmile totiž začnou tvořit semena, přestávají kvést. Abychom podpořili tvorbu květů, je vhodné v červenci přihnojit draselným a fosforečným hnojivém.

Mnohdy se měsíčky na záhoně vysemení samy, ale bohužel vykvétají pak většinou jen jednoduchými květy. Proto je třeba raději koupit osivo, které nám zaručuje kvalitní květy.

Nižší a drobnokvěté odrůdy měsíčků se velice dobře hodí na obruby záhonů, kde velice pěkně kontrastují např. s černuchou. otočníkem, červenými a bílými petúniemi apod. K vysokým odrůdám je vhodné pozadí z tmavších konifer. Dobrou kulisu můžeme vytvořit také z modrých nebo bílých ostrožek, orientálních máků, purpurově modrých hlaváčů a dalších trvalek nebo letniček s bílými, modrými nebo i karmínově červenými květy. Na záhonech nejlépe působí odrůdy bohatě květoucí se středně velkými plnými květy.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ