Kamenné koryto – klasika na Vaší terase

Zahrádkou na dlani se snad dá pojmenovat to, co vznikne vhodnou úpravou starého kamenného koryta. K tomu, abychom mohli toto malou zahrádku vytvořit, potřebujeme dále trochu hrubého štěrku, vhodné zeminy a pak už jen fantazii a cit. A ještě něco, trochu šikovnosti k proražení drenážního otvoru do stěny koryta. Tedy, vlastníte-li kamenné koryto, nerozbíjejte je a nepoužívejte do základů, ale vyhledejte pro ně vhodné místo.

Kámen je kámen

Pozor na hmotnost – takové kamenné koryto přeci jen nějaké to kilo váží, a pokud je naplněno zeminou, která je navíc vlhká, další kilogramy přibudou. Pokud tedy budete osázená koryta umísťovat třeba na terasu, která má pod sebou obytnou místnost, vždy napřed zjistíme nosnost stropu takové stavby, pak dohadneme hmontost koryt a až teprve pak je nastěhujeme.

Pokud koryto nemá odtokový otvorPotom vysekejte do jedné ze stěn (té delší) drenážní otvor, stačí o průměru 1 cm. Otvor je lépe začít vysekávat z vnější strany stěny, protože při proraženi otvoru se obvykle odštípne větší plocha. Pokud otvor crtáte, tak hlavně u straých koryt používejte příklep na vrtačce s citem, aby koryto neprasklo. A to uvnitř koryta nevadí, ale na vnější straně by odštípnutá plocha působila rušivě. Tento otvor je bezpodmínečně nutný, aby se zem ne přemokřovala.

Na dně koryta vytvoříme dostatečnou drenážní vrstvu z hrubšího štěrku. Na štěrk nasypeme menší vrstvičku písku a potom teprve doplníme vhodnou zeminou. Složení zeminy přizpůsobujeme potřebám rostlin použitých k výsadbě. Pro výsadbu se hodí zejména různé druhy lomikamenů, netřesků a rozchodníků, které můžeme doplnit vhodně umístěnými kameny. Plochu mezi jednotlivými rostlinkami můžeme posypat hrubším pískem. Tím dáme ještě více vyniknout jejich charakteristickým tvarům. Vhodné pro výsadbu jsou také různé druhy skalniček, zejména těch, které vytvářejí nízké kobercovité keříky. Velmi pěkně působí i vřesovištní rostliny, ale je třeba, aby bylo vhodné složení půdy. Proto pro ně přidáme dostatečné množství rašeliny, popřípadě lesní hrabanky.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ