Jaké kvetoucí balkonové květiny do truhlíku ?

Pěstování květin v truhlících je pěkným doplňkem okrasné zahrady a mnohdy jedinou možností, jak mít v blízkosti bytu kvetoucí rostliny. Šíře sortimentu dává možnosti květinami vyzdobit okna jak na slunci, tak i ve stínu. Důležité jsou tu právě truhlíky, které musí mít určité vlastnosti. Musí být trvanlivé. Truhlíky z měkkého dřeva brzy shnijí. Smrkový truhlík vydrží nejvýše tři roky, borový je trvanlivější. Nejtrvanlivější jsou truhlíky z modřínu nebo z dubu. Trvanlivost truhlíčků můžeme prodloužit vhodnou impregnací. Děláme-li si truhlíčky sami, je nejlépe nařezaná prkénka namočit do roztoku skalice modré nebo i skalice zelené na několik týdnů. Trvanlivost truhlíčků prodloužíme také tím, že na spodek dáme 2—3 cm vysokou vrstvu písku a na ni teprve zeminu, do které budeme sázet. Můžeme-li po¬užít truhlíčky se sešikmeným dnem, uděláme je tak, že přední strana bude vyšší než zadní, na vnitřní straně, mezi dnem a přední stranou, se připevní síto a na vnější straně se oplechuje silným zinkovým plechem. Tím se vytvoří rezervoár na přebytečnou vodu a dno v truhlíčku nebude tak zahnívat jako u truhlíčků, které mají dno rovné.

Délka truhlíčku je rovněž velmi důležitá. Vždyť truhlíček dlouhý metr, široký 25 cm a vysoký 22 om váží se zeminou skoro 50 kg. 25 cm široké truhlíčky použijeme jenom tenkrát, chceme-li do nich vysazovat dvě řady květin, např. jako zadní řadu vysoké pelargonie a jako přední řadu břečťanové pelargonie. Budeme-li sázet jen jednu řadu, např. balkónové petúnie, stačí šířka truhlíčku 15 cm.

Životnost truhlíčků se také prodlouží tím, že na podzim vyndáme veškerou zem, truhlíček dobře vyčistíme, uschováme v suché místnosti, buď dnem navrch anebo postavený. Ve dnu mají být v každém případě vyvrtány otvory pro odpad přebytečné vody.

Veškerou starou zem nemusíme vyhazovat, druhým rokem ji použijeme k naplnění spodní poloviny truhlíčku a do vrchní poloviny dáme zem čerstvou.

Hydroponické pěstování balkonovek

Truhlíčky na balkón můžeme umísťovat podle toho, jaké je zábradlí, buď na podlahu balkónu, aby rostliny visely zespodu ven, nebo u betonového zábradlí navrch zábradlí, ovšem za předpokladu, že jsou truhlíčky zajištěny, aby nespadly, anebo u železného zábradlí na zvláštní závěsy zhotovené z pásového železa. V tomto případě je zvlášť důležité, aby truhlíčky byly co možno nejlehčí.

Umělé hmoty pronikají i do tohoto odvětví zahrádkaření. Dávají zcela nové možnosti jak pěstovat květiny v truhlíčcích zvlášť lehkých, a to nejmodernějším způsobem — v hydroponii. Naše výroba takové vhodné nádoby, i když nebyly myšleny pro tento účel, již dala do trhu. Jsou to tzv. samozavlažovací truhlíky. I když na jedné straně jsou poněkud vyříznuté, takže je není možno plnit až po okraj, stačí jejich šířka i výška k úspěšnému pěstování květin. Místo různé drtě, které se normálně používá k plnění nádob pro hydroponii, do těchto truhlíčků, aby byly co nejlehčí, dáváme buď rašelinu, a to rašelinu, které se říká rašelina stelivová. Rašelinu mechovou, nikoli rašelinu tmavou, zemitou. Tam. kde lze opatřit dostatek tzv. bílého mechu (Sphagnum. rašeliník). naplníme truhlíček tímto rozsekaným mechem.

Truhlíčky napěchujeme vlhkým mechem nebo rašelinou. Rostliny se do nich sázejí bez země. Tento substrát se stále udržuje rovnoměrně vlhký, nesmí nikdy přeschnout, protože pak těžko přijímá vodu. Jednou za 10 dní se truhlíček zaleje roztokem Hydroponixu. Takto pěstované rostliny velmi dobře rostou a velmi dobře kvetou, protože v živné směsi mají jak prvky, které podporují vzrůst, tak i prvky ovlivňující nasazování květů. Ten, kdo použije mechu, si musí vybrat bezpodmínečně bílý mech — rašeliník. V lese jsou různé druhy mechu, většinou se spodkem rezavým, mechy tvrdé, které se k tomuto účelu nehodí. Musí to být mech, který používají pěstitelé orchidejí. Mech se musí spařit vodou, aby se zničily řasy, které na něm bývají usazeny a které by mohly poškodit vysázené květiny.

K hydroponickému pěstování květin v truhlíkách můžeme použít téměř všechny druhy květin, které se normálně v truhlíkách pěstují. Velmi dobré zkušenosti se udělaly s pěstováním petúnií, nízkých aksamitníků, ageratum, lobelek, begónií, jak hlíznatých tak semperflorens, ale i nízkých balzamin, koleusů, vanilky (Heliotropium), salvií, nízkých zinnií (Perský koberec), lantány a pro polostín Impatiens. S jednou z nejozšířenějších květin do truhlíků byla však udělána špatná zkušenost v hydroponii. Pelargonie velmi silně roste, ale málo kvete. Pravděpodobně, že v živné směsi je příliš mnoho dusíku. Je možné, že pelargonii také nevyhovuje stálá vyšší vlhkost na kořenech.

Zahrádkáři jsou známí jako výzkumníci. Jistě najdou vhodnou kombinaci jednotlivých druhů květin, které jim v hydroponii zkrášlí okna a balkóny, stejně tak, jako nové druhy, které se při tomto pěstování osvědčí.

Mech nebo rašelina, kterou jsme použili pro hydroponické pěstování v truhlíčkách, se nemusí každý rok obnovovat, jen přes zimu se musí nechat dobře proschnout a před sázením se důkladně provlhčí, tím, že se namočí do nádoby s vodou.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ