Jak pěstovat begonie

Begonie jsou jednou z nejoblíbenějších letniček, které se u nás používají nejen na do nádob, ale i na parkové výsadby.  A navíc jejich pěstování nebí vůbec složité.Chcete, aby vám bohatě kvetly v barvách a jejich různých odstínech? Není nic snazšího a navíc si je můžete vypěstovat sami.Begonie

Už začátkem roku můžete za velmi příznivé mimosezoni ceny pořídit hlízy begonie hlíznaté. Tyto hlízy je třeba pečlivě prohlédnout. Každá hlíza totiž obsahuje jedno nebo více oček. Z těch potom vyrůstají samotné nadzemní části rostliny. Pokud na hlíze není očko žádné, nekupujte ji. Ty hlízy begonií, které mají naopak oček více, zkuste rozkrojit tak, aby každá z oddělených částí obsahovala pouze jedno očko. Tak se konec konců nechají begonie i množit.

Jako substrát pak použijte směs rašeliny a písku v poměru 1:1, je třeba jej udržovat stále vlhký, ne přemokřený. Truhlíky uložte do sklepa, a pravidelně kontrolujte. Vlhko, teplo a stín působí blahodárné, očka začnou brzy rašit. Truhlík s hlízami a potom už dospělé rostliny je nejlépe umístit na vzdušném okně na severovýchod, severozápad nebo přímo sever.

Převislé begonie

Když se vyvinou 2—3 listy, je potřeba hlízy z truhlíku vyjmout. Přesaďte je jednotlivě do malých květináčků do dobré humózní země s přídavkem rašeliny. Begónie rychle vzrostou a když se objeví první malé poupě, přesaďte je ještě jednou. V době největšího růstu hnojte slabým roztokem OBM po zálivce. Hnojení po zálivce se zdá být daleko účinnější než hnojení před ní Již koncem května začnou pak begonie nádherně kvést

Begónie hlíznaté hýří barvami, mají květ podobný kamélii a i ta nejmenší rostlinka se snaží kvést , a i z malých hlíz se rostliny snaží dojít až do květu. Rostliny umístěte na okně spíše na severní nebo západní stranu, nesnáší přímé slunce a může dojít k jejich popálení. Tyto květiny je nutné během růstu pravidelně, ale mírně zalévat. Silnější zálivka nebo přeliti způsobí uhnití kmínku nad krčkem hlízy.

Přezimování begonií

Begónie lze snadno přezimovat. Asi tak od začátku září zanšněte pomalu omezovat zálivku. Před příchodem mrazů (asi tak začátkem října) seřízněte kmínek kousek nad hlízou, vyjměte ji ze země a dejte do truhlíku naplněného suchou rašelinou. Hlízy nechte přezimovat ve sklepě a v únoru znovu vysaďte. Barevné květy této begónie, jejich velikost i množství uspokojí určitě i náročného pěstitele a rozzáří každý balkonový truhlík.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ