Jak na pěstování fuchsií

Kdo by neznal jednu z u nás nejdéle pěstovaných balkonových květin – fuksii ? Tato oblíbená balkonovka je oblíbená už od dob našich babiček pro svou nápaditost při květu a zároveň nenáročnost při pěstování. Fuchsie rostou v Mexiku, Střední a Jižní Americe a některé i na Novém Zélandu. Jsou to převážně keře, stromky, zřídka i poléhavé keříky. Všechny fuchsie nejsou ze stejných nadmořských výšek, takže je můžeme rozdělit na typ pro chladnější podmínky (5—10 °C), které mají koruny krátké, a teplomilnější (10—15 st. Celsia) s korunami dlouhými. Fuchsie gracilis a F. riccartoniana vydrží na zahradě pod krytem suchého listí.

Fuchsie

Druhy Fuchsií

Fuchsií je přes 90 druhů a více než dvacetkrát tolik krásných kříženců. Rozlišujeme je na 4 typy :

  • jednoduché (F. charming — fialově modrá) s kalichem červeným
  • plnokvěté se vytvořily přeměnou tyčinek v okvětní lístky nebo korunní plátky
  • často je celý květ vyplněný plátky (F. Matador tmavě modrá, sepaly červené). Visutým vzrůstem se vyznačuje F. Márinka. vypěstovaná českým pěstitelem
  • poslední skupinkou jsou fuchsie hroznokvěté če- šulemi dlouhými.

V  domovině fuchsie rostou ve vlhkých pralesích pod ochranou stromů. Vyžadují tedy v kultuře polostín až stín. Nejvhodnější světové strany pro pěstování jsou východ, západ a sever. Vystavené v květináčích nesnesou plné slunce, brzy hynou. Z pokusů se ukázalo, že ve volné půdě slunce snesou. Je velmi málo pěstitelů, kteří se drží předpisů a přezimují fuchsie v chladu. Většina se nedrží pravidel a tím vznikají na fuchsiích nedozírné škody. V zimě se musí někdy fuchsie mírně přizalít. ale ne teplou vodou, abychom rostliny nevyrušíli ze zimního klidu.

Fuchsie

Pěstování fuchsií

V  březnu můžeme začít fuchsie přesazovat. Připravíme si lehčí směs ze 2 dílů vřesovky nebo jihočeské rášeliny, 1 díl listovky, 1 díl pařeništní zeminy. 1,5 dílů říčního písku a 1 díl dřevěného rozmělněného uhlí. Fuchsie je schopná žít v zemině. která má rozmezí pH 5—6. Nikdy nepřesazujeme do velkých květináčů. Stačí o 2 cm větší, než je kořenový bal. Po přesazení a častém zalévání rostlina ve velkém květináči živoří, nestačí pobírat vodu, nnastává kvašení a tvorba různých jedovatých látek. Špičky kořenů odumírají a postupně hyne i celá rostlina. Po přesazení s citem zaléváme. Občas se stává, že fuchsie nemají dostatek světla a tvoří tenké,

ne hodnotné výhony. Ty pak musíme nakrátko zaštípnout nebo ořezat, aby se utvořila hezká, vzhledná koruna. Do podzimu můžeme rostliny ještě jednou přesadit nebo alespoň 1x týdně pohnojit roztokem organických hnojiv.

Fuchsie se nikdy nesmí hnojit vyschlá nebo zvadlá. Také nesmí nikdy přeschnout, je velmi citlivá, jemné kořeny ochuraví, nepřijímají vodu a začnou rychle shazovat list, i tvrdá (vápenitá) voda je škodlivá při pěstování fuchsií. Čím více zaléváme a čím zásaditější (vápenitá) je voda. tím dříve dosáhne reakce země hodnotu přes pH 8, která znamená konec růstu, opadávání rostlin a pozvolné umírání. Nejvhodnější voda na zalévání je dešťová nebo potoční.

Fuchsie

Mezi nejhezčí patří Fuchsia fulgens z Mexika. Květy jsou v převislých hroznech s korunou šarlatovou, Plody jsou velké, zelené bobule, voní a chutnají jako jablko. Na slunných Oknech v teplých místnostech kvete celou zimu.

O něco náročnější je Fuchsia triphylla. Má květy v bohatých hroznech, korálové červené. Je světlomilná a teplomilná: vyžaduje při přesazování směs písčité listovky s vřesoVkou. Staví se na teplé a výslunné místo na okně, kde kvete po celý rok. Plody mají barvivo Fuchsin, červeň anilinová, jíž se dříve používalo k barvení vín.

Fuchsie

Množení fuchsií

Množí se polovyzrálými řízky, buď zjara, ale nejúspěšněji koncem června. Nádoby (misky), které mají odpadový, otvor, naplníme do 1/3 vlhkou směsí říčního písku s rašelinou. Tuto směs mírně dřívkem urovnáme a slabě přimáčkneme. Řízky bereme 7—8 cm dlouhé, vždy asi 5 cm pod listem šikmo ostrým nožem uřízneme a list zkrátíme na polovinu. Zapíchané řízky jemně pokropíme a přikryjeme skleněným poklopem. Před sluncem řízky stíníme. Stačí na skleněný poklop položit novinový papír. Doporučuje se řízky fuchsií aspoň jednou za den zamlžit. Během měsíce, někdy i dříve, řízky zakoření.  Zakořenělé řízky sázíme do maličkých květináčků. Než si rostlina přivykne, poklopíme na ni vyšší skleničku. Asi čtvrtý den začne fuchsie růst. Skleničku odstraníme a fuchsie se přizpůsobuje novému prostředí.

Fuchsie

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ