Jahody v truhlíku? Pěstování je snadné!

Převislé jahodyNa balkon nebo terasu nemusí nutně patřit jen okrasné květiny. Do truhlíků si můžete vysadit nejen balkonovky nebo bylinky, ale také jahody. Ano,  pěstovat jahody v truhlíku není vůbec složité, a pokud zvolíme tu správnou odrůdu, bude to pravděpodobně jednodušší než pěstování některých druhů balkonových květin.  Dokorativní mohou být tyhle truhlíky svými plody, protože květy jahod ( obvykle žkutý střed s bílými okvětními lístky) je celkem nevýrazný, a v záplavě zelených listů zaniká. 

Do truhlíku vybíráme správné odrůdy

Jahody v truhlíkuOdrůd jahod je celá řada , a ne každá se do truhlíku hodí. Takový jahodník by měl splňovat dvě základní kritéria – nebát příliš velkého vzrůstu ( aby se nám do truhlíku na balkoně vůbec vešel) a měl by plodit opakovaně. Právě celosezoní tvroba květů a plodů by měla být pro výběr odrůdy zásadním kritériem – vždyť jahody budete chtít sklízet od konce května až do září, ideálně nepřetržitě.

Vyzkoušená odrůda jahod do truhlíku je Rujana. Tyto jahody chutí, vůní, a bohužel trochu i veliksotí připomínají lesní jahody. Velkou výhodou je nenáročnost této odrůdy, výrazná rezistence vůči plísním, vysoká odolnost vůči slunečnímu úpalu a při dobré půdě i vysoký výnos. 

Další velmi vhodnou odrůdou jahod pro pěstování v truhlíku je odrůda Temptation.  Tento druh jahodníku má trsy s květy a plody na dlouhých výhonech, a tak i proto se tato odrůda často označuje jako převislé jahody. Začíná plodit na začátku června a podle počasí vydrží obyvkle až do začátku září. Plody jsou výrazně větší než u jahodníku Rujana, nejsou ale tak aromatické a chuťově výrazné. Trsy jahod jsou ale daleko více patrné, a tak tento jahodník při zralých plodech dokáže plnit z části i dekortivní funkci na balkoně nebo terase

Výborný substrát – záruka dobré úrody

Subtrát pro jahodyPro jahody v truhlíku musíte mít na kvalitu půdy tu nejvyšší laťku kvality. Na rozdíl od dekorativních balkonových rostlin, které můžete přihnojovat pravidelně průmyslovými hnojivy, je tu u jahod složitější. Zde už není možné ( lépe řečeno zdravé) bezhlavě hnojit pravidelnými dávkami jako u kvetoucích balkonovek, a tudíž půda, ve které budete jahody pěstovat, musí být výborné kvality.  Existují sice speciální hnojiva určená pro pěstování jahod, ale ruku na srdce – dáte Vašeim dětem nebo vnoučatům jahody, o kterých víte, že je chemicky přihnojujete ? Asi ne. 

Základem substrátu na jahody je dobře uleželý kompost, v ideálním případě namíchaný se starým  kravským nebo koňským hnojem. Ten se dá koupit ( nutno podotknout že za šílené peníze) granulovaný v zahradnictví. Vy jej ale na vesnici můžete prakticky za pár korun získat v dostatečném množství, a využít nejen na pěstování jahod. Další složkou by měla být rašelina, která bude v substrátu sloužit k zadržování vody. Dalším dílem pak bude běžná zemina – to vše smíchané v poměru zhruba 1:1:1. Pokud máme čas na přípravu substrátu, použijeme ještě mletou rohovinu jako čistě přírodní hnojivo. Jahody každoročně přesazujeme do nové zeminy – díky vysokým nárokům na živiny se jim obyvkle povede za jednu sezonu subtstrát vyčerpat, a další rok by pak neměly takovou násadu květů a plodů

Jahody vypijí spoustu vody

Za teplých letních dnl jahody spotřebují mnoho vody. Zálivku u jahod provádíme vždy buď do misky, nebo opatrně na půdu do truhlíku, ne na list. Pokud máme květinové truhlíky s miskou, je to pro jejich pěstování ideální. Velká plocha listoví jahod i tvroba plodů kladou na zálivku vysoké nároky, a jelikož je v nádobě množství vody omezené ( na rozdíl do záhonu a volné půdy) a na balkoně jsou jahody často kryty před deštěm a raní rosou, zálivku pravidelně opakujeme m podle potřeby.  Totéž platí nejen v létě, ale i v zimě. Jahody jsou “trvalky” a truhlíky s nimi můžeme přezimovat. Pokud nemáme možnost založit je i s truhlíky do záhonu, občas v zimě je zkontolujeme  a podle potřeby substrát navlhčíme.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ