Hvozdík – Dianthus – krásná balkonová trvalka

Hvozdíky jsou rostliny trsnatého a kobercovitého vzrůstu, nízké, přitisklé i středně vysoké. V přírodě se vyskytují od nížinných skal až po alpinské horské pásmo. V kultuře, s výjimkou několika druhů, rostou dobře. Jejich květenství je vonné a dekorativní. Vysazujeme je na slunné stanoviště do obrub, skalek, nejlépe do štěrbin mezi kameny, ale i do trvalkových truhlíků a nádob na terasy nebo balkony.

Dianthus - hvozdík

  • Dianthus caesius-gratianopolitanus je velmi dobře rostoucí druh, který se vyskytuje v přírodě v mnoha formách. Mnoho jeho křížencý vzniklých v našich zahradách je pěkných. Volně roste u Berouna na vápencových skalách.

  • Dianthus lumnitzerii, 10—20 cm vysoký, tvoří přisedlé trsy s bílými květy. U nás se vyskytuje na Moravě.

  • Dianthus pančičii, 30 cm vysoký, je velmi dekorativní druh s růžovými květy vhodný do větších skalek.

  • Dianthus preinii je jeden z nejmenších s květy přisedlými, růžovými, je chloubou ne mnoha alpinkářů-specialistů. U nás špatně tvoří semena. Množíme jej řízkováním na jaře, po odkvětu špatně koření.

  • Dianthus mikrolepis a jeho varieta musalea a  jsou jedny z nejhezčích a nejvíce vyhledávaných alpinkáři- specialisty. Sázíme je do půdy do drtě, nejlépe vápencové, jílovité drnovky a listovky.

  • Dianthus glacialis roste ve Vysokých Tatrách v subalpinském a alpinském pásmu na žule. V kultuře se chová jako dvouletka. Vysazujeme jej na stanoviště otočené k východu, chráněné před poledním sluncem.

Pěstování hvozdíků

Hvozdíky lze množit generativně i vegetativně. Semeno sbíráme jenom ze zdravých rostlin. Vyséváme na podzim, necháme přemrznout, Na jaře můžeme výsev přirychlit přenesením do teplého skleníku nebo pařeniště. Protože se hvozdíky snadno sprašují, dostáváme obvykle nestejnorodý materiál. proto je nutné chránit mateční rostliny před sprášením

Řízkováním množíme většinu druhů po odkvětu. Řízky řežeme pod kolínkem, a máčíme ve vodě. Stimulováním usnadníme zakořenění. Řízky však koření i bez stimulace. Řízky sázíme do bedýnek a umístíme v teplé množárně, kde lépe koření.. Množárnu lze nahradit bedýnkou přikrytou fólií PVC, která je k tomu účelu vhodnější než sklo. Přikrýváme řízky ve skleníku fólií PVC, pod kterou se udržuje stejnoměrná vlhkost a teplo, a tím odpadá časté rosení řízků. Zakořenělé rostliny pak postupně otužujeme a přesazujeme do hrnků nebo přímo na stanoviště.

Choroby, škůdci a ochrana hvozdíků

Heterosporium echinulatum, čerň hvozdíková se projevuje bělavými a fialovými skvrnami černě orámovanými. Vyskytuje se ve vlhčích podmínkách. Uromyces caryophyllinus. rez hvozdíková. projevuje se žlutými skvrnami, na nichž jsou prášivé polštářky. Na tuto chorobu trpí a často hyne Dianthus alpinus. V obou případech používáme postřik roztokem Novoziur N 50 nebo 1% roztok Sulka, Napadené části rostlin odstraňujeme a pálíme, více napadené rostliny odstraňujeme celé. Nemocné rostliny nemnožíme, protože tyto choroby se přenášejí i semenem. Hylemya cardui, květilka karafiátová, vyžírá lodyhy, rostlina vadne a hyne. Beznohá larva je velká 3—5 mm. Používáme postřik fosfotionem. Někdy si rádi pochutnávají na nejvzácnějších rostlinách slimáci.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ