Floxy na malé zahrádky

Tak jako jsou svým květenstvím v červnu populární pivoňky, tak tomu je v srpnu s plaměnkami, latinsky pojmenované Phlox deccusata – někdy také označované počeštěným názvem floxy. Ano, Phlox deccusata vyniká svým květenstvim v této době nad ostatními trvalkami, a právem. Jeho květy jsou nevšední krásy, příjemné vůně, vyznačuje se velikou rozmanitostí barev a jejich kombinací a také i dlouhým květenstvím, které začíná v červenci, vystupňuje se v srpnu a končí v záři.

Dnešní hybridy jsou tak zdokonaleny, že vynikají skvělou barvitostí kvétů jako málokteré květiny a jsou nesporně velmi vděčnou okrasou každé zahrádky i skupiny, a není proto nic překvapujícího, že jsou tolik žádány k výsadbám pro různé účely . Počet odrůd jde již do set a byla by to těžká volba vyhřátí jeden nejkrásnější ze všech, i kdybychom přihlíželi k ostatním žádaným vlastnostem jako je dobrý vzrůst, nepříliš vysoký, veliké květné laty, rovněž tak i jednotlivé květy, a pak to hlavní, pěknou, čistou a výraznou barvu.

Floxy

Doposud nejlepším a nejkrásnějším v barvě karmínově růžové je Phlox Jules Saneau, též také vedený pod jménem Wurenbergia. Vzrůst má zdravý, nižší, asi 50—430 cm, stonky jsou silné a pevné, takže se nelámou. Listy má od vrcholku do hnědočervena zabarveny a nad nimi jsou obrovské květné laty, které jsou karmínově růžové. Jednotlivé květy pak dosahují až 5 cm v průměru, čímž se vyznačuje jen málo odrůd. Kvete velmi bohatě, že není pro množství květů vidět listy, hodí se proto zvláště na skupiny.

Další odrůdou, která se rovněž hodí jak pro skupiny, tak i k řezu a jest vhodným protějškem předešlé odrůdy, jest novější Phlox Aida. Barva je karmínově purpurová se svítivým očkem, výška jest 60—70 cm, vzrůst kompaktní, květné laty veliké. Při slunečním svitu je barva této odrůdy zvlášť svítivá, čímž na sebe již z dálky upozorní.

Flox Geeorges Stipp má květy krásně lososově červené s karmínovým okem. Tak jako tomu bývá u růží, že podobné barvy se na slunci pálí, tak je tomu i u tohoto floxu. Přes tuto jeho malou chybu bude dozajista každý spokojen, obzvláště vysadí-li jej na stanoviště, kde bude chráněn před prudkým poledním sluncem. Vzrůst dobrý, 70—80 cm vysoký, laty veliké.

Floxy na malé zahrádceFlox Feuerbrand je oranžově šarlatový s temně karmínwým středem, 60 cm vysoký, dobrého vzrůstu. Lord Lambourne má barvu lososově růžovou s bílým středem, jednotlivé květy, jakož i květné laty, jsou veliké, vzrůst 70—80 cm vysoký. Svou barvou je  podobný staré, velmi osvědčené odrůdě Elisabeth Campbell, s tím rozdílem, že květy jsou větší a barva sytější. Výborný k řezu.

Flox Jacqueline Maille je čistě sněhově bílý, vhodný jak pro skupony, tak i k řezu. Zvláštní jemné zbarvení má flox Sommerkleid, jehož základní zbarvení květů je bílé, jakoby růžovou barvou přehozené, kteráž se ku středu zesiluje do lehce karmínově, ve středu květu je pak šarlatově červené oko. Výška jeho jest 60—70 cm květné laty veliké, výborný jak k řezu, tak na skupiny.

Flox Rembrand je novější odrůda velikých čistě bílých květů, sestavených v bohatě rozvětvenou květnou latu. Vzrůst zdravý; výška 60 cm, raný, takže již často vykvétá začátkem června.

Zvlášť nápadné floxy svými velikými oky ve středu jsou:

  • Antonie Moreirer — lilamodrý s velikým bílým okem
  • Armada — živě růžový s velikým bílým okem.
  • W. Kesselring — temně purpurově fialový s výrazným velikým bílým okem. Uvedené odrůdy jsou nižšího vzrůstu, takže dosahují 50—60 cm vý ky a používáme je na malé i velké skupiny nebo v popředí perenových záhonů, kde vynikajízvlášť svou výrazností
  • Wanadis — starší, avšak stále dobrá odrůda, jejíž květy jsou lila-modré s tmavě karmínovým středem. Výška 70 cm.
  • Mime Henry Gertz vyznačuje se zvlášť něžně růžovou barvou , má široké květné laty s velikými květy něžně růžovými a tmavšími poupaty
  • Eclairerur má květy fialově červené, květná lata široká, hojně rozvětvená na. pevném asi 60 cm vysokém stvolu.

Uvedené výšky jsou přibližné a hlavně závislá na půdě, je-li půda lehká nebo jsou-li Phloxy částečně zastíněny během dne, pak budou vyšší naopak v půdě těžší a na plném slunci nižší. Kultura Phloxů nevyžaduje zvláštních znalostí, nejlépe se daří v propustné hlinité půdě na sluneční straně. Vysazujeme-li je na skupiny nebo samostatně na záhon, pak jako obruba jest zvlášť vhodná stříbromodrá Auena candida, kterou nenecháme vykvést.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ