Astry – nádherné balkonové květiny

Pěstování aster má v Čechách dlouhou tradici – už za socialismu byly astry velmi populární, celá řada jich tehdy byly zapsána do listiny povolených odrůd . Tyto druhy aster pak přetrvaly do dnešních dnů a vracejí se díky své barevné zajímavosti a vysoké dolnosti vůči chorobám na zahrady a balkony i dnes

Astry

Bukett světle modrá

Zahraniční odrůda, která doplňuje povolené odrůdy této skupiny o další barvu. Květní úbory jsou 60—80 milimetrů široké. Barva okrajových květů v úboru je levandulové fialová, barva středových květů sírově žlutá. Na rostlině je obvykle 12—20 květních úborů. Tato odrůda je vhodná k řezu, a to jak jednotlivých úborů, tak celých rostlin do velkých váz.

Erynie

Původní československá odrůda vyšlechtěná na šlechtitelské stanici v Libochovicích. Patří do skupiny jehlicovitých odrůd s paprskovitými úbory. Barva paprskovitých květů je erythritově červená, barva středu primulkovitě žlutá. Na rostlině je 15

až 20 úborů. Květní stonky jsou 24 až 30 cm dlouhé. Je odolná vůči nepříznivému počasí. Největší uplatnění má k řezu.

Průhonický trpaslík světle růžový

Původní československá odrůda vyšlechtěná ve Výzkumném ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích. Doplňuje skupinu již známých trpaslíků o světle růžovou barvu. Tato skupina je vhodná především do nízkých skupin a do květináčů.

Tamara

Původní československá odrůda vyšlechtěná na šlechtitelské stanici v Libochovicích. Patří do skupiny jehlicovitých odrůd. Rostliny jsou 55 až 65 cm vysoké, rozložité. Květní úbory jsou tmavě fialové, středy mají primulkovitě žluté. Na rostlině je 16 až 20 úborů. Délka květního stonku je 30—37 cm. Je to odrůda, především k řezu, ojediněle fialové barvy.

Felicie

Původní československá odrůda vyšlechtěná na šlechtitelské stanici v Libochovicích. Patří do skupiny jehlicovitých odrůd s paprskovitými květy. Rostliny jsou 55—60 cm vysoké. rozložitého tvaru. Květní úbory  jsou 95—100 mm široké. Okrajové květy jsou lososové až oranžově chamois barvy, která přechází do lasturově růžové.Květní stonky jsou 22—29 cm dlouhé. Odrůda je velmi odolná vůči nepříznivému počasí.

Otava

Československá odrůda vyšlechtěná rovněž na šlechtitelské stanici v Libochovicích. Patří mezi nízké astry vhodné především na rabata a do skupin. Rostliny jsou 30—35 cm vysoké, rozložité. Barva květních úborů je lososová, ke středu přecházející

v azalkově růžový odstín. Na rostlině bývá 16—25 úborů. Je odolná vůči nepříznivému počasí. Tato odrůda je zajímavá mimo jiné hlavně barvou, která se dosud v tomto odstínu u nízkých aster v sortimentu nevyskytuje.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ